Фото з відкритих джерел.

Флора України нині налічує приблизно чотири тисячі рослин. Чи не найвідоміша серед них — кульбаба лікарська. Росте вона в садах, міських парках, скверах та на луках. У народі її називають сонячною квіткою. Бо щойно теплі промені розганяють туман, починає золотіти квітучим килимом кульбаба.

Цей дар природи не лише милує око, а й має багатющі властивості для підтримання і відновлення здоров’я. Цілющими є коріння та листя кульбаби.

З давніх часів коріння вважали еліксиром життя. Воно покращує травлення, викликає апетит, регулює обмін речовин, посилює жовчоутворення. Також коріння використовують при легеневих хворобах як відхаркувальний засіб, при водянці, хворобах селезінки, нирок, сечового міхура, проти глистів. Настій із нього радять приймати при неврозах, безсонні, анемії, атеросклерозі, алергічних захворюваннях, печінковій хворобі, підвищеному рівні холестерину. Широко використовують мазь, виготовлену з борошна коріння з додаванням меду при лікуванні шкірних захворювань. Це екзема, фурункульоз, вугрі, пігментні плями.

Столову ложку коріння кульбаби (можна і листя) настоюють ніч у термосі, заливши 400 мл окропу. Наступного дня настій розділяють і приймають тричі за 20—40 хвилин до їжі.

Салат із коріння вживають при цукровому діабеті та зобові, порушенні статевої функції в чоловіків.

Коріння заготовляють весною та восени. Сушать його в сушарках, на папері або тканині при температурі 40—50° С. Зберігають сировину в добре провітрюваному приміщенні. Строк придатності — 5 років.

Із сухого подрібненого коріння, підсмаженого до коричневого кольору та перемеленого в кавомолці, отримують замінник кави. Зауважу, найкраща «кава», як визначили гурмани, — виготовлена з коріння, зібраного у вересні.

Заготівлю листя можна проводити увесь час, але найкращі його цілющі властивості — під час цвітіння рослин. У 100 г листя міститься 55—60 мг вітаміну С, 7—8 мг вітаміну Е, 6—7 мг каротину, а також такі мікроелементи як фосфор, залізо, кальцій, алюміній, магній, протеїни та вуглеводи.

Якщо листя треба висушити, то це роблять під укриттям на свіжому повітрі або в приміщенні, яке добре провітрюється. Під час сушіння листя потрібно ворушити.

З молодого листя готують лікувальні салати. Перед цим листя на 30 хвилин замочують у солоній воді, потім трохи підсушують, додають сметану і підсолюють. Воно корисне при атеросклерозі, анемії, авітамінозі, загальній слабкості і як сечогінний, відхаркувальний та жовчогінний засіб. Окрім перерахованого, воно ще знімає втому, надає сил і бадьорості. Але перш ніж починати лікування корінням чи листям кульбаби, обов’язково порадьтеся з лікарем.

Володимир БІЛЕНКО,

завідувач навчальної лабораторії НУБіП України «Музей лікарських рослин»,

заслужений працівник сільського господарства України.