Міський голова Руслан Марцінків (у центрі).

Фото надано прес-службою Івано-Франківської міської ради.

Заснований у XVII столітті колишній Станіслав молодіє та росте. Висотні крани в усіх кінцях міста, фаховий підхід у місцевому самоврядуванні, міцна команда на чолі з міським головою Русланом Марцінківим, зростання кількості населення, розвиток промисловості та сфери обслуговування, створення нових робочих місць та соціальні проекти — ось лише кілька характеристик сучасного Івано-Франківська.

До Дня міста тут підійшли творчо. Є багато нових проектів та сподівань на те, що вони отримають не тільки сталу прописку в Івано-Франківську, а й набудуть іншого формату. Приміром, започаткований кілька років тому міський фестиваль «Карпатський простір» уже переріс у міжнародний, і 3 травня саме він відкриє святкування. Так само — «Свято ковалів». А програма щороку збагачується новими креативними проектами. Цьогоріч в Івано-Франківську вперше — фестиваль живих скульптур, який відбудеться також 3 травня. У середмісті оживуть статуї, створені митцями з Польщі, Іспанії, Німеччини, Болгарії, Нідерландів, Білорусі та нашої країни. Всі охочі зможуть прогулятися Європою — від Барселони до Амстердама. Унікальну атмосферу фестивалю відтворять 35 учасників, які розмістяться на 23 локаціях. Бо вулиця — це можливість яскравої історії та людської взаємодії, сповненої поваги та любові.

«До Дня міста готуємо чимало цікавих подій, і ця буде однією з таких. Фестиваль не залишить нікого байдужим, адже в одному місці буде зібрано когорту унікальних персонажів, яких ми звикли бачити на європейських вулицях. Вирішили ризикнути й започаткувати такий захід та сподіваємось, що він стане традиційним», — зазначив міський голова Руслан Марцінків.

Напередодні свята до Івано-Франківська з’їхалися художники з різних країн на 28-й Міжнародний пленер «Івано-Франківськ — 2019/ Старовинний Станіслав». Вони писали місто таким, яким його відчувають та бачать. А з 1 до 15 травня кожен зможе насолодитися цими творами у фортечній галереї «Бастіон».

4 травня в Івано-Франківську — традиційний велопробіг вулицями міста. З нагоди свята 6 травня відбудеться запуск нового комунального автобусного маршрута №40. Того ж дня — відкриття скверу на вулиці Грюндвальській, оновленої вулиці Марійки Підгірянки. В центральній міській лікарні презентуватимуть приміщення лабораторій, кабінетів для лікарів катамнестичного кабінету, а також — приміщень грудного відділення.

До Дня міста визначили й почесних громадян. 17 із них — Герої московсько-української війни, які загинули на фронті. Вісімнадцятий — відомий письменник Степан Пушик, що завчасно відійшов у Вічність. Вручатимуть відзнаки їхнім рідним та друзям. 7 травня відбудеться також відкриття анотаційної дошки Степанові Пушику, а також — пам’ятної таблиці на Алеї відомих франківців.

Того ж дня відбудеться відкриття оновлених вулиць Республіканської та Військових ветеранів. Діти матимуть на площі Міцкевича «Острів дитинства», а дорослі — виставу просто неба «Шекспір проти Шиллера» в Палаці Потоцьких. На цій локації загалом дуже багато цікавого, а зокрема виставка сакрального мистецтва.

Завершиться свято концертом Гуцула Хулігана Василя Мельниковича на Вічевому майдані.