Україна залишає за собою право вжити ефективних заходів для захисту нацбезпеки та продовжить активну роботу з міжнародними партнерами над посиленням консолідованого санкційного тиску на кремлівський режим. Про це йдеться у розміщеній на сайті міністерства заяві зовнішньополітичного відомства стосовно підписаного 1 травня указу президента РФ (вже другого за останні дні), що розширює категорії громадян нашої країни, яким може бути надано російське громадянство в спрощеному порядку.

У МЗС наголошують, що закордонним дипломатичним установам України доручено невідкладно інформувати «іноземні столиці про «паспортну агресію»» Кремля. «Це є ще одним фактом грубого порушення з боку Російської Федерації норм міжнародного права і державного суверенітету України», — зауважили у відомстві й відзначили, що оприлюднений у середу указ В. Путіна, як і всі попередні та можливі майбутні нормативно-правові акти РФ, спрямовано на надання нашим громадянам російського громадянства у протиправний спосіб, «були, є та будуть юридично нікчемними, не матимуть жодних правових наслідків і не визнаватимуться українською стороною».

У повідомленні також зауважили, що Москва особливо цинічно оголосила мету роздавати свої паспорти — а саме, через «захист прав і свобод людини і громадянина». У МЗС заявили, що права і свободи українців почали грубо порушувати саме від початку російської агресії та подальшої окупації Криму та ОРДЛО.

Депутат Європарламенту від Польщі Міхал Боні переконаний, що рішення Росії є «скандальним» і спробою використати момент, коли Україна та ЄС зайняті виборчими кампаніями, повідомляє Укрінформ. За його словами, за цим можуть стояти глибші мотиви формального заволодіння територією нашої країни в майбутньому. Боні висловив сподівання, що новий склад Європарламенту шукатиме спільні рішення для Брюсселя та Києва в цій ситуації.

Тим часом представник України в ООН Володимир Єльченко у Твіттері написав, що про початок надання російського громадянства українцям наша країна вже повідомила послів країн — членів ООН і генсека Антоніу Гуттеріша.