ООН оприлюднила інформаційну довідку щодо відповідальності за вбивства та насильницькі смерті 2 травня 2014 року в Одесі. У документі, розміщеному на сайті Представництва ООН в Україні, наголошено, що через п’ять років після подій 2 травня 2014 року в Одесі, досі нікого не притягнуто до відповідальності за насильство, яке призвело до смерті 48 осіб, та отримання тілесних ушкоджень майже 247 особами. Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зауважує, що «відповідальність за злочини і доступ до правосуддя для всіх є обов’язковою умовою для забезпечення довіри населення до судової влади та верховенства права й можуть слугувати фундаментом для примирення і соціальної згуртованості». Водночас «деякі з кримінальних проваджень, відкритих після цих трагічних подій, застрягли на етапі досудового розслідування, в той час як решта — на етапі судового розгляду, що свідчить про відсутність з боку влади справжньої зацікавленості у забезпеченні правосуддя для жертв і притягнення винних до відповідальності», — йдеться у документі. Місія ООН «стурбована тим, що розслідування поліцією сутичок у центрі Одеси і пожежі у Будинку профспілок, ймовірно, не відповідають критеріям незалежності та неупередженості, враховуючи твердження про причетність правоохоронних органів до цієї справи».

З огляду на це Місія ООН рекомендувала Генеральній прокуратурі «провести ефективне, оперативне, ретельне та неупереджене розслідування всіх убивств і насильницьких смертей, скоєних під час насильства 2 травня 2014 року». Розглянути можливість залучення до роботи більш фахових слідчих, надати пріоритетний статус судовим провадженням у цих справах, забезпечити кваліфікаційну переатестацію діючих суддів і набір нових суддів без необґрунтованих затримок.

Також ООН поширила рекомендації до міжнародної спільноти, в тому числі Російській Федерації: «Забезпечити своєчасний розгляд запитів про екстрадицію щодо всіх підозрюваних у кримінальних провадженнях, пов’язаних з насильством 2 травня 2014 року в Одесі, які переховуються від слідства. Розглянути можливість надання міжнародної правової допомоги в розслідуваннях, що проводяться українською владою щодо відповідальності підозрюваних за події 2 травня 2014 року, якщо запити про їх екстрадицію не можуть бути задоволені».

Фото з сайту www.radiosvoboda.org