Під час зустрічі в Українському католицькому університеті із представниками культурного, громадського і бізнесового середовища Львівщини чинний Президент Петро Порошенко висловив слова вдячності Голові Верховної Ради Андрію Парубію за підтримку та захист української мови (на знімку).

«Звичайно, ми забезпечили квоти для української мови, української пісні, української книги, української культури в цілому. Але нам точно не вистачало закону про мову. І, на жаль, після того, як було ухвалено закон про мову, новообраний Президент казав, що іще подумає, треба підписувати, чи ні», — сказав він та наголосив, що без Андрія Парубія цей закон точно не був би проголосований.

«Для мене величезна гордість, що під законом про українську мову буде стояти підпис Андрія Парубія, який передає закон, і підпис Петра Порошенка, який цей закон підпише», — підкреслив глава держави.

«Закон про українську мову не означає, що ми хочемо «притиснути» будь-яку іншу мову. Це точно не так. Цей закон про те, що ми маємо захистити нашу мову. Бо ніде у світі, крім України, її не захистять», — переконаний чинний Президент.

У своєму виступі Петро Порошенко також зазначив, що українці нікому не дадуть зупинити реформи, захистять безвіз та наш рух до Європейського Союзу і НАТО. Недарма це тепер норма прямої дії Конституції.

Президент запевнив, що він та його команда нікому не дозволять знову втягнути Україну в Радянський союз чи нову Російську імперію. Він також категорично висловився проти того, щоб росіянам надавати українське громадянство, бо прийдуть усі 140 мільйонів, адже в нас краще.

«Ми нікому не дамо можливості купувати нас за газ, бо головне, що вони зараз намагаються запропонувати, що в Україні буде дешевший газ. А ще вони кажуть, що мову та свободу на хліб не намажеш. Вибачте, але без свободи і мови — і хліба не буде», — наголосив глава держави.

Під час перебування на Львівщині Петро Порошенко з дружиною Мариною вшанували пам’ять загиблих Героїв Небесної Сотні та військових, які віддали своє життя за незалежність та територіальну цілісність України в боротьбі з російським агресором, і поклали квіти до могил героїв на Личаківському кладовищі.

На полі почесних поховань героїв відбулася панахида, пролунали салют та Державний Гімн України, урочистим маршем пройшли воїни почесної варти.

В музеї народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького Петро Порошенко разом з керівниками міста та області побував на фестинах «Великдень у гаю».

«Якщо ви не були в Шевченківському гаю, якщо ви не знаєте, що таке Поливаний понеділок, то ви не знаєте України», — наголосив він.

На зустрічі з громадськістю біля пам’ятника Тарасові Шевченку Петро Порошенко подякував львів’янам за довіру і віру в перемогу, за підтримку на шляху реформ.

«Дякую за єдність. Наголошую, що в наших здобутках є величезна роль кожного з вас. Кожен, що міг, робив для того, щоб ми мали церкву, армію. Покоління українців робили все, що від них залежить, щоб ми мали державу», — наголосив глава держави.

Львів.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).