Загадкове поховання із качками у кургані на Арабатській стрілці.

Фото Інституту археології НАН України.

Експедиція стане продовженням торішніх розкопок кургану епохи бронзи біля села Щасливцеве, наслідки яких стали сенсацією. У земляному горбку, висотою менше метра, вчені знайшли шістнадцять могил, розкиданих у часі ледь не на п’ять тисячоліть — від ранньої епохи бронзи і до XV — XVII століть нашої ери.

Тут відшукали і поховання із залізним мечем воїна сарматського племені роксоланів, і рештки, що належали до ямної, зрубної, катакомбної культур. Та найзагадковіша — могила чоловіка, тіло якого обклали десятьма качками. Для чого — науковці можуть лиш гадати, бо подібні поховання ще ніколи їм не зустрічалися. Є припущення: крилаті птахи мали допомогти душі померлого піднятися у вирій. Тепер розкопки такого щедрого на відкриття і водночас загадкового кургану триватимуть. І роботи археологам вистачить надовго: на території Щасливцевської сільради є зо два десятки подібних курганів, поєднаних у групи. Хто їх зводив — досі невідомо, але знахідки в них можуть бути розмаїті й багаті (йдеться не про цінні метали).

Курортна Арабатка ще п’ять тисяч літ тому була справді благословенним краєм — із розкішними луками, чудовими звіриними та рибними ловами, а головне — із природними соляними озерами. Сюди навідувалися і кочові племена, і ті, хто намагався тут осісти, залишаючи різноманітні артефакти.

Прикметно, що торішню експедицію Інституту археології на Арабатку профінансувала саме Щасливцевська сільрада. Тепер на це вона передбачила ще 199 тисяч гривень. Місцева громада вважає, що завдяки роботі вчених можна більше дізнатися про минуле рідного краю. До того ж археологічні сенсації, містичні таємниці курганів приваблюють до Арабатки більше туристів. А туристи — це й доходи та робочі місця, що зайвими у селі ніколи не бувають. Шкода лише, що відпочивальники не можуть на місці побачити знахідки археологів, бо їх переміщують до столиці. Якусь частку артефактів, звісно, можна було б залишати в Щасливцевому — та ніде. Краєзнавчого музею у селі поки що немає. Сільрада згодна з необхідністю його створення, але потрібне приміщення, гроші, яких у бюджеті поки що не передбачили. Є шкільний музей, але налагодити охорону та збереження цінних експонатів там неможливо. Та й він повинен бути доступним для всіх, а не тільки для школярів. Тож на знахідки з курганів громада зараз претендувати не може, хоча у продовженні археологічних досліджень зацікавлена, — пояснив власкору «Голосу України» голова Щасливцевого Віктор Плохушко.

Херсонська область.