Заяви-погрози президента РФ Володимира Путіна в Пекіні голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв назвав початком переговорів з Україною щодо продовження транзиту газу. 

«Про потребу Росії у транзиті й готовність «Газпрому» укладати контракт на стандартних європейських умовах, звісно, не було жодного слова. Було про те, як Україна замерзне», — прокоментував Володимира Путіна Андрій Коболєв. На своїй сторінці у Фейсбуку голова правління НАК «Нафтогаз» означив слова очільника Кремля «артпідготовкою перед наступними тристоронніми перемовинами у травні».

У Пекіні Володимир Путін, зокрема, заявив, що Україна в разі втрати транзиту газу з РФ не зможе організувати і його віртуальний реверс, при тому, що, за його словами, прямі поставки й зовсім обійшлися б Києву вдвічі дешевше.

Голова правління НАК «Нафтогаз» також заявив, що через російський «Газпром» Україна не може об’єднати газовий ринок з ЄС і отримати нижчі ціни на газ. За його словами, важливо, щоб новий контракт на транзит був укладений за європейськими правилами. «Це дозволить «перенести точки передачі газу на східний кордон» — тобто, запропонувати потужності української ГТС іншим транзитерам газу, наприклад, європейським клієнтам «Газпрому», — сподівається Андрій Коболєв. Утім, на його думку, цього росіяни будуть уникати всіма способами.

Нагадаємо, Україна припинила закуповувати газ у Росії в листопаді 2015 року. Також «Нафтогаз» виграв два позови проти «Газпрому» в Стокгольмському арбітражі. За рішенням суду, російська компанія залишилася винна українській стороні 2,56 млрд доларів. «Газпром» поки не виплатив ці гроші, за кожен день несплати йому нараховується пеня у розмірі 500 тис. доларів.