9 листопада 2018 р. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій і Президент Парламентської асамблеї НАТО пані Раса Юкнявічене під час робочої поїздки до Донецької області.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.

Учора «Голос України» опублікував підписану головою парламенту Андрієм Парубієм Постанову Верховної Ради про проведення в Україні у 2020 році весняної сесії Парламентської асамблеї Організації Північноатлантичного договору (ПА НАТО).

«Підписав Постанову Верховної Ради «Про проведення у 2020 році весняної сесії Парламентської асамблеї Організації Північноатлантичного договору», тож 22—25 травня 2020 року в Києві відбудеться Парламентська асамблея», — повідомив Андрій Парубій у Twitter.

Нагадаємо, що саме Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у 2017 році під час весняної сесії ПА НАТО, яка тривала в Тбілісі (Грузія), запропонував розглянути можливість проведення однієї з наступних сесій Парламентської асамблеї Організації Північноатлантичного договору в Києві.

У Парламентській асамблеї НАТО наша держава представлена постійною делегацією Верховної Ради України з травня 1992 року та має статус асоційованого члена. Парламентське співробітництво Україна—НАТО було дуже динамічним, про що свідчать активні контакти між Верховною Радою України і НАТО на високому рівні під час двосторонніх візитів, регулярна участь постійної делегації Верховної Ради України у заходах Парламентської асамблеї, діяльність Міжпарламентської ради Україна—НАТО, а також організація численних парламентських круглих столів Україна—НАТО.

Зазначимо, що з початку російської агресії проти нашої держави керівництво Парламентської асамблеї НАТО неодноразово та послідовно засвідчувало свою підтримку територіальної цілісності України, її незалежності, суверенітету та прагненню йти шляхом демократичних реформ. Крім того, послідовна співпраця на рівні Парламентської асамблеї НАТО створює кращі можливості для поглиблення наших контактів з представниками парламентів держав—членів альянсу, а також для розширення взаємодії з парламентами країн асамблеї НАТО.

«Це історичний момент, бо вперше в історії Парламентської асамблеї НАТО і вперше в історії України ця сесія відбуватиметься в Києві», — зазначила голова постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї НАТО Оксана Юринець та зауважила, що в Литві у 2000 році відбулася парламентська сесія, а 2004 року Литва вже стала членом НАТО. Тож після того, як 7 лютого 2019 року Верховна Рада внесла зміни до Конституції щодо закріплення стратегічного курсу на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО, а також ухвалила постанову, у якій закликала НАТО надати Україні План дій щодо членства, проведення сесії ПА НАТО в Україні є дуже важливим.

Довідково

У 2017 році Парламентська асамблея Організації Північноатлантичного договору підтримала ініціативу Верховної Ради щодо проведення в Україні весняної сесії асамблеї, яка має відбутися у Києві 22—25 травня 2020 року. Сесія Парламентської асамблеї НАТО складатиметься з низки заходів, зокрема, пленарного засідання, засідання комітетів, протокольних заходів, ознайомчих візитів. Очікується, що до Києва для участі в сесії прибуде понад 600 іноземних гостей.

Тим часом

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко та керівник української делегації в ПА НАТО Оксана Юринець взяли участь у церемонії зміни командування Об’єднаної багатонаціональної тренувальної групи—Україна, яка у четвер відбулася на Яворівському полігоні в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

За словами О. Юринець, відвідини центру вкотре дали змогу переконатися, наскільки вагомою в умовах протидії російській агресії є допомога країн партнерів та іноземних військових фахівців, зокрема зі Сполучених Штатів Америки, у підготовці військовослужбовців та підрозділів Збройних Сил України. Вона також повідомила, що в червні цього року Міжнародний центр миротворчості та безпеки відвідає численна делегація Парламентської асамблеї НАТО, адже 23—25 червня у Львові триватиме засідання Міжпарламентської ради Україна—НАТО.