Фото надано прес-службою ПАТ «Укрнафта».

«Минулий рік ми завершили з фантастичними показниками, яких не мали раніше», — такими словами почав свою прощальну прес-конференцію уже нині колишній голова правління ПАТ «Укрнафта» Марк Роллінc (на знімку).

Він понад три роки перебував біля керма флагмана українського нафтовидобування, за цей час йому вдалося досягнути справді високих результатів. І не дивно, що Марк Роллінc залишав свою посаду у доброму гуморі й навіть обіцяв журналістам подумати над тим, чи не взяти участь у наступному конкурсі на посаду голови правління цієї компанії. Адже досвід та здобутки вже є.

Нарешті зафіксовано зростання 

Утім, найперше й найважливіше, на чому він зупинився, спілкуючись із журналістами, — це зростання видобутку. У 2018 році «Укрнафта» поступово та впевнено нарощувала видобуток нафти і конденсату та стабілізувала видобуток природного газу. Середньодобовий видобуток нафти і конденсату зріс на 5% до 3,97 тис. т на добу проти 3,78 тис. т на добу в 2017 році. Водночас середньодобовий видобуток газу продемонстрував незначне зменшення з 3,03 млн метрів кубічних на добу до 2,96.

До кінця 2018 року компанія, по суті, повернулась до виробничого рівня до вимушеної зупинки шести родовищ, яка мала місце в другій половині 2017 року.

Загалом позитивним виробничим результатам в умовах обмежених інвестиційних ресурсів на виснаженому фонді свердловин «Укрнафти» посприяли операції з переходу на нові продуктивні горизонти, оптимізації капітальних та поточних ремонтів перспективних свердловин, гідравлічного розриву пластів, заміна критично зношеного обладнання.

У минулому році компанія провела 17 операцій гідророзриву пласту, завершила капітальний ремонт на 121 свердловині та провела 93 операції з інтенсифікації видобутку. Завдяки ремонту станом на 31 грудня 2018 року додатково видобуто 58,4 тис. т нафти і конденсату та 74,2 млн метрів кубічних газу. Операції з інтенсифікацій дали додаткові 27,2 тис. т нафти та 12,4 млн метрів кубічних газу.

Окрім того, 2018 року склалася сприятлива цінова ситуація на нафтовому ринку: середньозважена ціна реалізації бареля нафти становила 70 доларів порівняно з 51,8 доларами 2017-го. На тлі зростання цін на нафту показник чистого доходу за 2018 рік зріс до 36,1 млрд грн порівняно з 26,9 млрд грн у 2017 році.

На жаль, упродовж 2018 року «Укрнафта» регулярно стикалася з проблемою роботи державних аукціонів, через які вона зобов’язана реалізовувати нафту та конденсат за регульованими державою цінами. Минулого року відбулося 13 державних аукціонів із 24 заявлених, що негативно вплинуло на стабільність грошового потоку компанії.

Досягнуто домовленості щодо податкового боргу

Спілкуючись із журналістами, Марк Роллінс нагадав, що торік компанія сплачувала сто відсотків своїх податкових зобов’язань, плюс — тіло історично успадкованого боргу.

На початку цього року менеджменту компанії нарешті вдалося досягти домовленості щодо найболючішого питання «Укрнафти» — податкового боргу, який станом на кінець минулого року становив 10,4 млрд грн.

Наявність такого тягаря унеможливлювала розвиток компанії. По-перше, це хрест на інвестиціях, без яких нарощення видобутку неможливе. Іноземні інвестори не зацікавлені вкладати кошти у компанію з такими проблемами, і податкова стежить за тим, аби кожна зароблена копійка йшла винятково на сплату заборгованості. По-друге, саме через борг 2017 року «Укрнафта» кілька разів отримувала відмови у продовженні спецдозволів на видобуток. Хоч юристи компанії й довели у судах, що така причина не є підставою для відмови, та все ж несплачені податки не давали можливості активно розвиватися.

На початку 2019 року, після кількох варіантів планів погашення заборгованості, акціонерам вдалося погодити рішення, що має сприяти повному погашенню простроченого податкового боргу компанії. А саме, найбільший акціонер «Укрнафти» НАК «Нафтогаз України» придбає 2,06 млрд метрів кубічних газу, що були закачані видобувником до підземних сховищ у попередні періоди, а також 2 млрд метрів кубічних газу майбутнього видобутку. У свою чергу «Укрнафта» направить отримані гроші винятково на погашення податкового боргу, а також інших податкових зобов’язань, які виникнуть у процесі виконання угод. У компанії впевнені, що це рішення відкриє шлях до модернізації виробничих активів та сталого зростання обсягів видобутку вуглеводнів.

В очікуванні нових можливостей

Капітальні вкладення за 2018 рік становили 1,2 млрд грн за запланованих 4,3 млрд грн. Водночас у звітний період інвестиції на 38,8% перевищили показник 2017 року (871 млн грн). Однак рівень інвестицій залишається істотно нижчим за мінімально необхідний для стабілізації та нарощування обсягів видобутку.

На 2019 рік компанія запланувала інвестиційну програму на рівні 2,9 млрд грн. Вона вважає, що ці інвестиції є критично необхідними для забезпечення базових виробничих потреб, безпеки праці та безаварійної роботи обладнання. Проте виконання інвестиційної програми, як і в попередні роки, повністю залежить від реалізації рішення щодо погашення податкової заборгованості.

Прощаючись, Марк Роллінс заявив: «2018 рік виявився для «Укрнафти» переломним як з огляду наших виробничих досягнень, так і з точки зору фінансових результатів. Я пишаюся роботою всіх наших співробітників у минулому році, яка зробила можливими відновлення позитивної динаміки видобутку та продовження процесів модернізації і трансформації компанії. Завдяки нашим зусиллям ми отримали блискучі фінансові результати. За наявності фінансових, політичних та економічних обмежуючих чинників, у яких уже не перший рік доводиться працювати компанії, результати минулого року важко переоцінити. Вони зміцнили позицію компанії для подальшого сталого розвитку. Хочу подякувати всій висококваліфікованій команді «Укрнафти» за ті зміни, які нам вдалося зробити в компанії за ці трохи більш як три роки. У «Укрнафти» попереду чудове майбутнє!».

Залишається сподіватися, що темпи розвитку й реформ, які почалися у компанії протягом попередніх трьох років, лише набиратимуть темп, адже ситуація на світовому нафтовому ринку для України ускладнюється й питання збільшення власного видобутку є стратегічним.

Довідково

ПАТ «Укрнафта» — найбільша нафтовидобувна компанія України. Частка товариства у загальнодержавному видобутку нафти з газовим конденсатом за результатами 2018 року становила 63,6%, частка у загальному видобутку газу — 5,5%. На балансі підприємства перебуває 28 бурових установок, 1928 нафтових і 165 газових свердловин. ПАТ «Укрнафта» володіє 537 АЗС майже в усіх регіонах України. 50%+1 акція товариства належить НАК «Нафтогаз України».

Мовою цифр

2018 року «Укрнафта» сплатила до бюджетів усіх рівнів податків на суму 16,3 млрд грн, включно з 1,4 млрд грн у рахунок погашення простроченого податкового боргу. Отже, сума податкових платежів за минулий рік перевищила відповідний показник 2017 року на 50,9% (10,8 млрд грн), а 2016 року — на 101,2% (8,1 млрд грн).