Національна заслужена академічна капела «ДУМКА» відкрила ІІ Всеукраїнський Великодній фестиваль хорової музики, що триває нині в Івано-Франківську.

Відкриваючи фестиваль «Катедральні дзвони», його ініціатор — міський голова Руслан Марцінків наголосив на важливості події. Виступ колективу зі столітньою історією — славної капели «ДУМКА» під орудою Євгена Савчука в архікатедральному соборі Святого Воскресіння — чого ще можуть бажати поціновувачі духовного хорового мистецтва?

Протягом трьох фестивальних днів виступлять також Муніципальний академічний камерний хор «Київ», Академічна хорова капела «Орея» з Житомира. Івано-Франківськ представлять Митрополичий камерний хор «Кредо», Народний камерний хор «Воскресіння», Муніципальний камерний хор «Галицькі передзвони». Насолодитися хоровим мистецтвом можна в стінах собору, а також на площі Ринок. Серед почесних гостей фестивалю — міністр культури Євген Нищук, відомі музикознавці, продюсери, хормейстери та критики.

Директор фестивалю Володимир Рудницький  (на знімку) висловив особливу подяку архієпископу і митрополиту Івано-Франківському кир Володимиру (Війтишину). А також наголосив на тому, що організатори намагалися урізноманітнити концепцію концертних виступів так, щоб максимально наблизитися до епохальної репрезентації зразків національної хорової культури. Символічно, що фестиваль проводиться у храмі. Адже це можливість прославляти Воскреслого Христа дзвінким багатоголоссям.

Мова, культура і церква — це ті першоджерела, без яких нація не існуватиме.

Фото автора.