Упродовж квітня робота в сесійній залі звелася до розгляду поправок, які надійшли під час підготовки до другого читання проекту закону про забезпечення функціонування української мови як державної (№ 5670-д). Їх надійшло понад дві тисячі і опрацьовувати їх почали ще 28 лютого. У вівторок, 9 квітня, народні депутати перейшли до сьомого розділу цього законопроекту «Забезпечення стандартів державної мови» (із 1218-ї правки), а також восьмого розділу «Захист державної мови».

Доповідач, голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький, ставив на голосування для підтвердження всі корекції, на яких наполягали депутати. У четвер, 11 квітня, Голова Верховної Ради Андрій Парубій зробив оголошення про отримання позитивного висновку Конституційного Суду на законопроект щодо внесення змін до Конституції про перейменування Дніпропетровської області. Під час години запитань до уряду від Кабінету Міністрів виступив міністр культури Євген Нищук. Він презентував у парламенті конкурс проектів для стимулювання регіонального розвитку та промоції культурної спадщини під назвою «Малі міста — великі враження».

Програма передбачає фінансування для розвитку культурних спадщин містечок, населення яких не перевищує 50 тисяч. Цього тижня народні депутати завершили розгляд мовного законопроекту і схвалили його більшістю голосів. А після цього включили до порядку денного низку законопроектів і перейшли до розгляду проекту постанови про проведення наступного року в Україні весняної сесії Парламентської асамблеї Організації Північноатлантичного договору. Цей документ також отримав зелене світло. Парламентарії ухвалили й зміни до закону про протимінну діяльність та ратифікували Рамковий договір між урядом України та урядом Французької Республіки з приводу офіційної підтримки проекту з постачання питної води в місті Маріуполі. У першому читанні ухвалено закони про тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради та про режим спільного транзиту.

Незважаючи на те, що в сесійній залі протягом місяця народні обранці розглядали тільки один закон, вони плідно працювали в комітетах. Так, у рамках парламентського контролю підкомітет з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції провів круглий стіл на тему «Обшук, як інструмент корупції: законодавчі чинники». Його учасники обговорили потребу внесення до Кримінального процесуального кодексу змін, які більш надійно захищали б конституційне право приватної власності. На платформі цього парламентського комітету провели також круглий стіл «Високі тарифи як наслідок корупції та монополізації енергетики. Як запобігти та кому відповідати?». Четвертого квітня, в

Міжнародний день інформування про мінну небезпеку, в Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення відбулася робоча нарада. А Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму провів виїзне засідання на тему «Переяслав-Хмельницький — місто-музей зі значним туристичним потенціалом». У заході взяли участь члени профільного комітету, директор департаменту з питань туризму і курортів Міністерства економічного розвитку і торгівлі, представники органів центральної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, громадські активісти. Під час засідання Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності вирішили рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо систем моніторингу стану безпеки (реєстр. № 10120). А апарат Верховної Ради разом із Комітетом з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування провів практикум для посадових осіб місцевого самоврядування.

Окрім того, Голова Верховної Ради Андрій Парубій зустрівся з Надзвичайним та Повноважним Послом Держави Катар в Україні Гаді Насером Мансуром Халіль Аль-Гаджі. Очільник парламенту також узяв участь у роботі 12-го Київського безпекового форуму «Невтомна хвиля: Стратегічний вибір України та Заходу» та долучився до засідання робочої групи з підготовки функціонування освітнього центру в парламенті. А Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко провела зустрічі з делегацією комітету в закордонних справах Палати депутатів Парламенту Чеської Республіки та з делегацією Конгресу США.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій, Президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман та Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк узяли участь в урочистому складанні присяги суддями Вищого Антикорупційного суду. А напередодні виборів керівник парламенту спільно з главою держави взяли участь в акції «Захисти Україну», яка проходила на Майдані Незалежності в Києві.