Президентські вибори в Україні відбулися чесно, прозоро і в повній відповідності з європейськими стандартами. Про це заявляли не лише команди двох кандидатів на найвищу державну посаду — чинного Президента Петра Порошенка та Володимира Зеленського, а й спостерігачі, в тому числі й міжнародні. І до фінального туру президентської кампанії, який відбувся 21 квітня, також була прикута дуже велика увага світової спільноти. Попередні рейтинги не давали жодного шансу діючому Президенту. І в день волевиявлення о 20-й годині результати перших екзит-полів: за Володимира Зеленського — 73,2 відсотка, а за Петра Порошенка — 25,3 — підтвердили цифри соціологічних досліджень. (За результатами ЦВК, Володимир Зеленський набрав 73,22 відсотка голосів виборців, Петро Порошенко — 24,45 відсотка голосів). Великий розрив експерти пояснюють тим, що народ обурений високим рівнем корупції, стомлений війною і розчарований невиконанням деяких обіцянок «шоколадного» Президента.

Крім того, фахівці відзначають нові технології піару команди Зеленського, які впливають на молодь.

Проте глава держави боровся до останнього. І багато що відбувалося вперше. Наприклад, головні дебати між кандидатами на Олімпійському стадіоні. Уперше поразка п’ятого Президента України Петра Порошенка мала цивілізований вигляд: він визнав свій програш, привітав опонента і навіть пообіцяв підставити йому плече в усіх намірах, які відповідатимуть національним інтересам України і наближатимуть до ЄС і НАТО. Уперше в історії країни на Банкову прийшли тисячі українців, щоб подякувати Президенту Порошенку за те, що відновив армію, сформував потужну світову коаліцію на захист суверенітету України, за початі реформи, Томос, безвіз. Уперше в історію України ввійде і наймолодший Президент Володимир Зеленський, який, до того ж, раніше ніколи не займався політикою, а був медіаперсоною. До речі, перше, що він пообіцяв наприкінці дня виборів, — провести потужну інформаційну війну задля припинення вогню на Донбасі, й окреслив завдання номер один: врятувати військовополонених. А ще пообіцяв підтримувати українську мову, яка стала топовою темою в парламенті.

Узагалі, серйозних ексцесів, які могли б істотно вплинути на результати волевиявлення українців, не було. Серед порушень — фотографування бюлетенів, проведення агітації в день голосування, помилки в роботі виборчих комісій чи списках виборців тощо.

Міжнародні спостерігачі відзначили, що волевиявлення відбувалося демократично. «Загалом виборчий процес пройшов добре, попри невеликі порушення, які в цілому не вплинули на результат», — зазначив голова Місії ENEMO Златко Вуйович.

Центральна виборча комісія, а також окружні виборчкоми добре організували процедуру виборів Президента України, сказав глава місії спостереження за виборами в Україні міжнародної неурядової організації CANADEM Ллойд Аксуорті. «Вибори відбулися демократично, відповідно до міжнародних стандартів, і засвідчили волю та побажання українського народу. Важливо, що це відбувалося на тлі агресії Росії. Місія Канади хоче привітати Центральну виборчу комісію, а також окружні виборчі комісії за добре організовані процедури виборів, які продемонстрували, що Україна після цих виборів зможе стати ще сильнішою», — сказав він.

А Голова делегації Європейського парламенту Ребекка Гармс також відзначила, що волевиявлення відбувалося демократично та впорядковано.