Так вважають організатори благодійних концертів класичної музики просто неба «Класик-пікнік». Цього літа в Києві їх проведуть уже вдруге. Відбуватимуться вони на відкритих майданчиках, щоб доступ мали всі охочі. Цього разу у фестивалю з’явилися й партнери, підтримала фінансово також столиця.

Винісши музику зі стін концертних залів, ми прагнемо створити новий вид культурного дозвілля і зробити класику ближчою до людей, поділилась своїм баченням благодійного проекту його автор і натхненниця Марія Дідковська.

— Ми хочемо, щоб концерти, які ми організовуємо, були доступні, а тому йдемо до людей і в простій та нічим необмеженій атмосфері доносимо шедеври світової класики, — каже Марія. — Ще одна місія таких концертів — це підтримання вітчизняних музикантів. У такий спосіб ми наближаємо момент, коли Україна має увійти не просто в Європу, а водночас і в європейський культурний простір. Адже, зарядивши людей музикою, ми можемо щось змінити, — розповідає Марія Дідковська.

Вона також розповіла, що перш ніж розпочати проект, довго вивчали досвід. «Ми десь «ходили» гуглом, кудись навідувалися особисто, загалом побували в багатьох країнах». До речі, Україна в цьому плані теж має власний досвід — у XIX столітті у нас основними концертними осередками були поміщицькі маєтки. Деякі землевласники мали симфонічні оркестри, хтось — оперні та балетні трупи.

Традиційно перший концерт, який заплановано на 14 червня, відбудеться просто неба в парку Шевченка. Тут виступить творча майстерня Мирослави Которович та камерний ансамбль «Артехатта». Як поділилась Марія Дідковська, торік, коли вони розпочинали фестиваль і обирали локацію, багато хто застерігав, що, мовляв, у парку Шевченка пересікаються багато шляхів, тут усі кудись поспішають, а отже, буде не до класики. Але організатори свідомо пішли на це — і не прогадали. Тепер хочуть зробити виступи тут традицією.

Утім, уже другий концерт «Класик пікнік, Симфонічний» 20 червня відбудеться на майданчику перед Національним музеєм історії України. Тут виступить Державний естрадно-симфонічний оркестр під орудою Луїджі Гаджеро. До речі, торік, коли був симфонічний концерт у Києві, вирувала злива, але люди не побоялися — і зібралося понад три з половиною тисячі глядачів. Цьогоріч організатори мріють цифру примножити.

Цікавими обіцяють бути й сучасні оперні постановки у виконанні солістів. Концерт заплановано на 26 липня також біля Національного музею історії.

А от справжню цікавинку організатори готують до Дня незалежності. Національний ансамбль «Київська камерата» під орудою Валерія Матюхіна виконуватиме музику українських композиторів. Звучатиме багато раніше невідомих творів. А загалом, кажуть, роблять усе, щоб люди прийшли, наповнилися емоціями і понесли їх далі, а для цього концерт має вийти із звичних рамок. Тож буде багато несподіванок. Організатори прагнуть дати свободу своїм концертам і запрошують приходити сім’ями.

До слова

Торік у концертах «Класік-пікнік» було задіяно 160 талановитих музикантів, 100 оркестрів, прозвучало 10 годин музики та оперних арій, які прослухали понад 10 тисяч киян і гостей столиці.

Фото: Укрінформ