Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко та Президент Петро Порошенко взяли участь в урочистостях з нагоди Дня прикордонника, які відбулися в Головному центрі підготовки особового складу Державної прикордонної служби України імені генерал-майора Ігоря Момота, що розташований у Черкаській області (на знімку).

Під час урочистих заходів Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко оголосив про присвоєння звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» генерал-майору Ігорю Момоту посмертно та вручив нагороду доньці героя Марії.

«Серед героїв, яким ми завдячуємо нашою свободою, хочу сьогодні згадати генерал-майора Ігоря Момота. Його ім’я носить ваш Головний центр, яким Ігор Момот керував сім років», — сказав П. Порошенко та підкреслив, що він один із перших у 2014 році вирушив на виконання бойових завдань та демонстрував мужність, патріотизм і зразкове виконання військового обов’язку. «Перебуваючи в пункті пропуску «Довжанський», він, ризикуючи життям, вийшов з гранатою без запобіжної чеки до понад 200 бойовиків, які були озброєні до зубів. Були і кулемети, гранатомети. І вони вимагали звільнити за-триманого ватажка так званої Луганської республіки Болотова. Відважний вчинок офіцера змусив ворога відступити, але ненадовго — терористи оголосили винагороду «за його голову», — сказав Президент і наголосив, що Ігор Момот не злякався цих погроз та продовжив знищувати колони, засідки та блокпости бойовиків. Однак 11 липня 2014 року поблизу Зеленопілля внаслідок обстрілу опорного пункту з російських «Градів» генерал-майор загинув.

Вітаючи прикордонників із професійним святом, глава держави наголосив, що попередні п’ять років показали українцям надзвичайну важливість надійної охорони державного кордону. Саме прикордонникам випало першим прийняти удар російського агресора. На жаль, 70 захисників віддали своє життя за свободу та незалежність України.

Щоб ворог знову не заскочив нас зненацька, за останні п’ять років підрозділи Держприкордонслужби отримали сучасне озброєння, вдосконалюють бойові навички, впроваджуються сучасні підходи інтегрованого управління кордонами та протидії транскордонній злочинності. Зокрема, в умовах російської агресії, терористичних загроз та міграційної кризи було в стислі терміни розгорнуто систему біометричного контролю іноземців.

«На сьогодні в країні реалізується 18 міжнародних проектів, які стосуються вдосконалення охорони кордону, підготовки персоналу, логістики, медичного забезпечення, боротьби з корупцією. Ми впевнено формуємо нове європейське обличчя прикордонної служби, забезпечуємо її здатність ефективно працювати за стандартами НАТО», — зазначив Президент та висловив переконання, що в наступні п’ять років країна не зійде з визначеного в Конституції курсу на членство в Північноатлантичному альянсі.

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко пригадала, що побувала в селі Оршанець, де розміщено Головний центр підготовки особового складу Держприкордонслужби України, ще у 2014 році. «Тоді на його території ще не було пам’ятника загиблим прикордонникам (70 хлопців вбито на російсько-українській, а не громадянській війні!), а центр ще не носив ім’я Героя України Ігоря Момота. Сьогодні Президент Порошенко вручив його доньці зірку Героя», — зазначила вона у Фейсбуці та додала, що до війни українське законодавство було настільки вихолощене, що визначало функції прикордонної служби тільки як охорону кордону, тож зміни до законодавства щодо оборони наших рубежів вносилися вже під час війни.

Оцінюючи зміни за останні п’ять років, Ірина Геращенко підкреслила, що за цей час прикордонна служба зросла професійно та потроху переоснащується. Зокрема, вона повідомила, що ще в Києві разом із першим віце-прем’єром Степаном Кубівим та міністром у справах ветеранів Іриною Фріз оглянули зарубіжні гелікоптери, які надійдуть прикордонникам. Крім того, цього року прикордонники мають отримати два українські вертольоти, які використовуватимуться в медичних цілях.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).