Так, у лютому-березні зросла кількість боржників, які не сплачують послуги за утримання будинків, водопостачання та водовідведення. Скажімо, в КП «Новозаводське» за останні три місяці заборгованість населення зросла більш як на мільйон. А в КП

«Чернігівводоканал» цього року борги збільшилися з 26 мільйонів гривень до 29 мільйонів. «Якщо населення не погашатиме свої борги, — заявив директор Сергій Малявко, — то «Чернігівво-доканал» буде змушений передавати списки боржників до управління праці та соціального захисту населення для позбавлення субсидій. Підприємство має кредитні зобов’язання на майже 25 мільйонів гривень, сплачено 11, решта 14 не сплачено саме через борги населення та підвищення вартості електроенергії».

«Чернігівводоканал» також надсилатиме городянам листи із зазначенням номерів квартир боржників. Потім ці квартири відключатимуть від каналізації.

Зростають борги і за вивезення сміття — рівень сплати в березні становив 72 відсотки, тоді як у січні було 98.

На нараді в Чернігівській міській раді причинами масових неплатежів від населення назвали низьку платоспроможність людей і заклики окремих політиків у передвиборний період не сплачувати за ці послуги, обіцянки знизити тарифи. Проте зазначалося, що у списках боржників — доволі забезпечені люди. Певно, невдовзі має відбутися організований витік інформації, і прізвища цих відомих у місті людей будуть обнародувані неофіційно...

Міський голова Владислав Атрошенко (на знімку) заявив: «Я звертаюся до всіх чернігівців: є загальнодержавні речі, а є місцеві. Прошу зрозуміти, що неплатежі призведуть до зупинки комунального господарства міста. Сьогоднішня динаміка заборгованості вже є загрозою для питань життєзабезпечення громади. Якщо не сплачуються рахунки за послуги, то звідки підприємствам узяти кошти на зарплату працівникам, пально-мастильні матеріали та інше?! Далі постає питання, якою буде якість цих послуг».

Прикро, що тільки третина отримувачів монетизованих субсидій витратили їх на оплату комунальних послуг, а решта... не донесли. Не думаючи про те, що в такій ситуації вони просто будуть позбавлені субсидій.

«Якщо місто не розрахується по заборгованості за надані послуги, є велика вірогідність (на 99,9 відсотка), що Чернігів не отримає ліміти газу для генеруючих компаній і залишиться без тепла в опалювальний сезон», — підсумував Владислав Атрошенко.

Чернігів.

Фото прес-служби міської ради.