У Карпатах у Сколівському районі віддали шану Січовим стрільцям, які під час Першої світової війни мужньо стримували навалу переважаючих за кількістю російських військ. Саме відчайдушний опір українців у боях з 29 квітня по 5 червня 1915 року за стратегічну висоту — гору Маківка — дав змогу австро-угорським військам 55-ї дивізії, до складу якої входили сім сотень Українських січових стрільців, зірвати плани російського командування. Зазнавши важких втрат, росіяни змушені були відступити.

Представники громадськості, ветерани національно-визвольних змагань, жителі навколишніх сіл розпочали урочистості з традиційного сходження на гору Маківка, де збудований меморіал на честь Українських січових стрільців. Біля поховань провели панахиду та громадське віче.

«Ми не дозволимо жодному ворогу топтати нашу землю. Працюймо і живімо так, щоб сучасні герої, які полягли на російсько-українській війні, були останніми похованнями наших у боротьбі за незалежність», — наголосила на вічі керівник апарату Львівської ОДА Маріанна Вільшинська.