Недостатня кваліфікація пілотів, диспетчерів і людей, які проводили технічний огляд літака, а також несправність повітряного судна і несприятливі метеоумови — основні версії слідчого комітету РФ щодо авіакатастрофи в «Шереметьєво», яка сталася у неділю ввечері, пише «Интерфакс». 

Унаслідок трагедії загинула 41 людина із 78, які перебували на борту. За попередньою інформацією, серед постраждалих є громадянка України, яку доправили в лікарню. На момент верстки номера офіційного підтвердження цього від російської сторони не було.

Літак Sukhoi Superjet-100 російської авіакомпанії «Аэрофлот», який виконував рейс з Москви до Мурманська, менше ніж за півгодини після злету повернувся в аеропорт і здійснив аварійну посадку. Судячи із записів камер спостереження, лайнер сильно вдарився об поверхню смуги, його двічі підкинуло, після чого він загорівся. Вогонь почався в центрі, моментально охопивши всю задню частину літака. В кінці пробігу його розвернуло, і він зупинився. Пасажирів евакуйовували аварійним трапом.

Інформоване джерело повідомило «Итерфаксу», що основною причиною загибелі людей у хвостовому відсіку стала спроба деяких пасажирів дістати з багажних полиць свої речі. Очевидці також повідомляють, що лайнеру довелося повернутися в «Шереметьєво», бо в нього вдарила блискавка — через це на літаку тимчасово перестав працювати радіозв’язок.

Слідча група вилучила для вивчення бортові самописці, відібрала зразки палива з баків літака та заправної станції, аудіозаписи переговорів з диспетчерською службою, записи з камер відеоспостереження. За фактом аварійної посадки і загоряння літака порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 263 Кримінального кодексу РФ («порушення правил безпеки руху і експлуатації повітряного транспорту, що призвело з необережності до смерті двох і більше осіб»).

У Мурманській області оголошено триденний траур в зв’язку з катастрофою. «Аэрофлот» та «Шереметьєво» заявили, що нададуть допомогу близьким загиблих і постраждалим внаслідок авіакатастрофи.

Фото: censor.net.ua