Одразу кілька подій і свят відзначають цими днями в країні.

Увага болгар прикута до візиту Папи Римського Франциска (на знімку), який прибув 5 травня. У неділю він відслужив святкову літургію на центральній площі в Софії, на яку, за даними міністерства внутрішніх справ Болгарії, зібралися понад 12 тисяч людей.

За цією подією тисячі людей могли спостерігати на величезних екранах, встановлених у центрі міста. Учора робочий день Папа Франциск почав з відвідування табору для біженців, розташованого в столичному кварталі Враждебна. А потім вирушив до міста Раковски, де в католицькому храмі відслужив Святу літургію і дав перше причастя 250 дітям. У другій половині дня Папа повернувся до Софії і провів службу із представниками всіх релігійних конфесій у Болгарії, крім православної, закликавши до миру.

Крім того, вчора в Болгарії відзначали День хоробрості й свято Болгарської армії. Національне свято за давньою традицією починається з урочистого освячення бойових прапорів патріархом Неофітом біля пам’ятника Невідомому солдату. А закінчується традиційним військовим парадом у центрі Софії за участі всіх підрозділів Болгарської армії. Перед початком параду президент Болгарії Румен Радев в урочистій промові зазначив: «Після десятиліть зневаги болгарська армія має посісти гідне місце в державній системі. Наша армія покликана бути гарантом стабільності й державності, але не повинна бути політично ангажованою».

Болгарська православна церква 6 травня (Георгіїв день) ушанувала святковими молитвами Святого Георгія Побідоносця, який вважається покровителем Болгарської армії. Георгіїв день — одне з найбільших християнських свят, після якого, народ вважає, приходить літо. Не випадково в різних кінцях країни його називають гарним, зеленим днем. Споконвіку в Болгарії існує дуже давній культ весняного відродження природи. У народі Святого Георгія вважають заступником не тільки воїнів, а й фермерів. У багатьох регіонах збереглася традиція на світле свято Святого Георгія Побідоносця місити й випікати безліч короваїв та обрядових хлібів. І зазвичай головною стравою святкового стола цього дня є запечене  ягня. Після святкового георгіївського обіду всі, за традицією, виходять на міські й сільські площі й до упаду танцюють болгарський національний танок хоро.

До речі, 6 травня вважається іменинами всіх, хто носить ім’я Георгій чи похідне від нього (Георгіна, Гердана). Георгій після Івана — найпопулярніше ім’я в Болгарії.

Фото автора.