Ніч з 24 на 25 січня в центрі Києва минула спокійно. Мітингувальники і силовики на вулиці Грушевського зберігали оголошене перемир’я. На Майдані протестувальники зміцнювали оборонні споруди. Зокрема, вони розширили територію Майдану до вул. Ольгінської. Біля виходу з метро Хрещатик на вул. Інститутській збудували нову барикаду із мішків зі снігом, дорожніх знаків, металевих парканів, бетонних блоків. А на барикаді, що відокремлює Майдан від Європейської площі, народна самооборона збирала гроші на бронежилети. Крім того, мітингувальникам вдалося потрапити всередину будівлі Міністерства агрополітики. Для цього їм довелося розбити скло і відчинити двері зсередини. У приміщенні було декілька охоронців, але супротиву вони не чинили. Як повідомив активіст Громадського руху «Спільна справа» Олександр Данилюк на своїй сторінці у Facebook, в будівлі розміститься штаб національної гвардії, де «майданівці» зможуть відпочити та зігрітися.

Результати перемовин між Президентом і лідерами опозиції, які Віталій Кличко, Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок оголосили зі сцени близько опівночі, Майдан сприйняв негативно. Люди проголосували за вихід з переговорного процесу. Кожен узяв на себе відповідальність за те, що активно продовжить боротьбу. «Ми йдемо на подальшу боротьбу, але за умови, що це є дисципліна, виконання наказів і єдине військо», — наголосив лідер «Свободи» Олег Тягнибок.

Уночі на вул. Грушевського прийшов лідер «УДАРу» Віталій Кличко, щоб поспілкуватися з учасниками протистояння. Після його розмов з «Беркутом» правоохоронці погодилися не застосовувати силу до ранку. Потім парламентарій повернувся до мітингувальників, які почали активно кидати коктейлі Молотова в білборди. В. Кличко попросив усіх заспокоїтися, дочекатися ранку і продовження переговорів.

Цими днями «майданівці» обговорюють шокуюче відео, яке з’явилось у соціальних мережах, де «Беркут» знущається із затриманого мітингувальника. Спочатку силовики його побили, а потім роздягнули догола, залишивши тільки шкарпетки, та почали фотографувати. Правоохоронці протестувальника вже відпустили.

Шевченківський суд Києва звільнив трьох активістів Володимира Кадуру, Ярослава Притуленка і Сергія Нужненка, затриманих під час протистояння на вул. Банковій першого грудня минулого року. Суд посилався на нещодавно ухвалені зміни до Закону щодо звільнення від кримінальної відповідальності тих осіб, які є підозрюваними у вчиненні протиправних дій з 21 листопада до 26 грудня 2013 року.

Лідер ГО «Новий Київ» Зорян Шкіряк не виключає, що в суботу може відбутися напад на нові барикади. «Штурм очікується жорсткий. Оскільки розширення периметра Майдану владі точно не сподобалося», — написав він на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, народні депутати чергують по лікарнях, куди можуть привозити поранених і побитих мітингувальників. Важливо не допустити їхніх арештів.

24 січня 2014 року, захоплений будинок Міністерства агрополітики України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.