Школа українського парламентаризму для молоді організована асоціацією народних депутатів України, програмою USAID РАДА, департаментом освіти ОДА.

Вступним словом презентацію відкрила Енн Хопер, заступник директора сприяння розвитку демократії регіональної місії USAID в Україні та Білорусі.

Упродовж трьох днів молодь Одеси зможе ознайомитися з циклом лекцій про історію становлення й розвитку українського парламентаризму. У ролі вчителів виступлять народні депутати України, вчені, юристи, політичні експерти.

Ігор Когут, директор програми USIAD РАДА розповів, що Освітній центр Верховної Ради України створено з ініціативи Андрія Парубія.

— В Одесі здійснюється реалізація пілотного проекту, — розповів Ігор Когут. — Одразу на декількох освітніх майданчиках ідуть лекції для старшокласників і студентів вузів Одеси про історію українського парламентаризму, про механізм роботи Верховної Ради, про комітети парламенту, про виборчу систему. Молодь не просто слухає лекції, а бере участь у дискусіях, сперечається, доводить. І це тішить, тому що ми бачимо перед собою зацікавлених молодих людей, які в недалекому майбутньому ввійдуть до складу політичної еліти України.

Студенти й старшо-класники взяли участь у дискусії на тему: «Відповідальний, підзвітний, демократичний парламент: як це?»

Метою дискусії стало обговорення складових формування суспільної довіри до парламенту і кроків на шляху до підвищення довіри громадян до Верховної Ради України: легітимність, дотримання регламенту й процедур, роль незалежних від політичної кон’юнктури апарату, комітетів і дослідницьких, експертних підрозділів; відкритість і підзвітність (відкриті дані, в тому числі кошторис, фінансування діяльності депутатів та їх зміст, звіти народних депутатів України, сайти комітетів і фракцій, сторінки депутатів та їх декларації); громадянське просвітництво (знання громадянами функцій і повноважень парламенту і народних депутатів України).

Денис Яковлєв, декан факультету психології, політичних наук і соціології Національного університету «Одеська юридична академія», який брав участь у дискусії, сказав, що вона стала чудовою практичною базою для студентів, що вивчають політологію і соціологію, дала змогу підкріпити теоретичні знання практичними справами.

Із досьє «Голосу України»

Програма USAID РАДА реалізується з 2013-го по 2020 рік. Її завдання на 2019—2020 роки — сприяти впровадженню повномасштабної парламентської реформи й становленню парламенту України як підзвітної, відкритої й демократичної інституції.
Програма USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво» виконується Фондом Східна Європа й реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).