Він повідомив, що звільнив генерал-лейтенанта Сергія Наєва з посади Командувача Об’єднаних сил та призначив на цю посаду генерал-лейтенанта Олександра Сирського. Петро Порошенко висловив переконання, що особовий склад під керівництвом Сергія Наєва виконав поставлені ним як Президентом завдання «на успішно».

«Я гордий тим, що так сприймають українського воїна. Поки є український воїн — є мир. Якщо Росія активізує свої дії, то є ефективний і надійний захист», — підкреслив Петро Порошенко.

Окремо Президент відзначив роботу з розмінування і законодавчого забезпечення цієї діяльності.

За словами Петра Порошенка, «перебуваючи разом з вами тут, в Авдіївці, ще і ще раз наголошую, що гарантом збереження української державності та усіх перетворень в країні є нові Збройні Сили України. Вони, народившись в полум’ї війни з російським агресором, за останні роки дуже суттєво наростилися, зміцнилися і загартувалися», — сказав глава держави під час спілкування з військовослужбовцями ООС у Донецькій області.

Він зазначив, що у свідомості українців військовослужбовець Збройних Сил України — не просто захисник, він є символом впевненості в наших силах та прикладом самовідданого ставлення до виконання своїх обов’язків, взірцем стійкості.

Президент повідомив, що на командному пункті заслухав доповідь Командувача Об’єднаних сил щодо ситуації в районі проведення ООС. «Ми всі чітко усвідомлюємо, що Росія жодним чином не відмовилася від своїх агресивних намірів, а наша держава, на жаль, продовжує перебувати в небезпеці. І за цих неймовірно складних умов воїни Збройних Сил героїчно і стійко виконують бойові завдання, утримуючи визначені рубежі», — додав Петро Порошенко, зауваживши, що, на жаль, щоденно ми платимо за це непомірно високу ціну — життям та здоров’ям наших українських героїв.

«Всього за час російської агресії на Донбасі ми втратили 2973 українських воїни з усіх силових відомств», — сказав Верховний Головнокомандувач. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять українських воїнів і мирних мешканців, які загинули у війні з російським агресором.

Під час спілкування з офіцерським складом ЗСУ глава держави нагадав, що ООС триває вже понад рік у повній відповідності до закону про особливості державної політики із забезпечення суверенітету і територіальної цілісності України на території Луганської і Донецької областей. «Цим законом був змінений формат проведення операції з антитерористичної. Життя і цей рік яскраво продемонстрували правильність рішення», — сказав Петро Порошенко.

За словами Президента, за цей час в рамках проведення операції Об’єднаних сил, не порушуючи Мінських домовленостей, було визволено 24 квадратних кілометри української землі, зокрема три населені пункти — хутір Вільний, Південне, Шуми.

Президент України, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил Петро Порошенко доручив міністру оборони Степану Полтораку підвищити розмір доплат військовослужбовцям підрозділів, які перебувають на першій лінії оборони.

«Доручаю прийняти рішення про збільшення доплати на 5 тисяч гривень, до суми 17000 гривень», — повідомив Петро Порошенко під час спілкування з військовослужбовцями ООС в Авдіївці.

За словами глави держави, грошове забезпечення становитиме мінімум 10300 — 10400 гривень. Крім того, 12000 гривень, які є зараз, і плюс 5000 — буде 17000 гривень. «Це доплата і ми виходимо на суму, яка перевищує 27000 гривень на кожного військовослужбовця», — наголосив Президент.

Свого наступника на посаді Президента Петро Порошенко закликав «не повторювати помилок його попередників і належним чином дбати про Збройні Сили України». «Бо сильна армія за будь-яких обставин захистить Україну», — наголосив він.

Дослівно

Президент України Петро ПОРОШЕНКО:

«Хотів би подякувати своєму Уповноваженому по Донбасу, Першому заступнику Голови Верховної Ради України Ірині Геращенко. Було зроблено не тільки законодавче забезпечення розмінування, а також і законодавче забезпечення всієї діяльності Збройних Сил України».

Фото: president.gov.ua