Учора в Міжнародному трибуналі з морського права відбулися слухання справи про захоплення РФ кораблів ВМС ЗСУ та членів їх екіпажів в акваторії Чорного моря 25 листопада 2018 року. За підсумками засідання трибунал винесе своє рішення 25 травня.

Напередодні заступник міністра іноземних справ, представник України в морському трибуналі Олена Зеркаль заявила, що слухання триватимуть три години. «У судових процесах такого рівня це буквально верхівка айсберга величезного обсягу роботи... Росія чіпляється буквально до кожного слова й до кожної зробленої заяви, спотворюючи їхній зміст», — написала вона у Фейсбуці.

У своїй вступній промові на слуханнях заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль закликала негайно звільнити кораблі ВМС України й членів їх екіпажів, передає Укрінформ.

«Кожен додатковий день утримання, кожна нова слідча дія чи допит, будь-яке судове засідання тільки загострюють суперечку між сторонами. Шкода, заподіяна Україні, її військово-морським суднам і членам їх екіпажів, серйозна і збільшується з кожним днем. Ситуація потребує негайного вирішення. Тому сьогодні Україна просить суд застосувати тимчасові заходи, які вимагають, щоб Росія негайно звільнила військово-морські кораблі України та членів їх екіпажів і повернула їх до України», — сказала вона.

За словами заступника очільника МЗС, українські представники працювали на багатьох міжнародних майданчиках, щоб змусити Росію дотримуватися своїх міжнародно-правових зобов’язань, але не змогли досягти позитивного результату, тому Київ змушений був вдатися до судових процедур вирішення спору.

Поведінка Росії, зазначила Олена Зеркаль, є грубим порушенням Конвенції й міжнародного звичаєвого права. Вона висловила розчарування й шкоду щодо того, що Російська Федерація знову вирішила не брати повної участі у провадженні щодо тимчасових заходів у трибуналі.

У залі судового засідання були присутні перший заступник командувача й начальник штабу Військово-морських сил України віце-адмірал Андрій Тарасов. Адвокатами України є професори Фред Соунс і Жан-Марк Тювенін, юристи Марні Чік та Джонатан Гімблет.

Своєю чергою представник юридичної компанії Covington & Burling LLP Джонатан Гімблет під час слухань спростував усі аргументи РФ, яка намагалася виправдати власні агресивні дії проти українських військових кораблів.

Зокрема, у меморандумі від 7 травня, у якому висунуто низку обвинувачень щодо подій, які передували захопленню й арешту кораблів, Росія описала місію трьох українських кораблів як «таємну операцію» у своїх територіальних водах. Адвокат зазначив, що російська сторона посилається на документ, знайдений на українських кораблях, який, за трактуванням опонентів, наказує кораблям ВМС ЗСУ таємно проникнути в російські територіальні води й у зону відповідальності прикордонної служби ФСБ Росії. «Це неможливо фізично, враховуючи особливості навігації через Керченську протоку», — зазначив юрист, посилаючись на свідчення віце-адмірала ВМС України Тарасова. Понад те, під час наближення до Керченської протоки український корабель «Бердянськ» по радіо повідомив постам російської прикордонної служби й портової адміністрації в Керчі про намір трьох кораблів пройти через Керченську протоку.

У меморандумі від 7 травня Росія посилається на нібито велике скупчення кораблів з небезпечними вантажами навколо Керченської протоки 25 листопада. За версією росіян, берегова охорона попередила українців вночі 24 листопада про тимчасове припинення права проходження військових судів у напрямку Керченської протоки через можливий шторм. Але документальних підтверджень цього не знайдено.

За словами Гімблета, російська версія подій того, що між прольотами мосту 25 листопада було встановлено танкер, який заблокував увесь рух через протоку, а не тільки для військових кораблів, широко не висвітлювалася в ЗМІ. Адвокат зазначив, що якщо справді протока була заповнена кораблями, які перевозили «небезпечні вантажі», то для російської берегової охорони було б неможливим застосувати високошвидкісний маневр і відкрити вогонь у напрямку українських кораблів без ризику завдати поранень або смерть цивільним людям.

Події в акваторії Чорного моря 25 листопада 2018 року, за висновком адвоката, навіть якби претензії з боку Росії відповідали дійсності, є кричущим порушенням міжнародного морського права.