П’ять років тому його заарештували в окупованому Криму й за сфабрикованим обвинуваченням «у тероризмі» російська Феміда засудила Сенцова до 20 років колонії. Свій термін режисер відбуває на Крайній Півночі РФ у місті Лабитнангі. У травні 2018-го Олег оголосив голодовку, яка тривало 145 днів, з вимогою звільнити всіх політв’язнів Кремля. 6 жовтня через загрозу примусового годування він припинив «голодний» протест.

За даними організаторів глобальної акції #SaveOlegSentsov, щонайменше 98 українських політв’язнів утримують у РФ та окупованому Криму, майже 120 військовополонених і цивільних заручників — у підвалах окупованого Донбасу, 24 українських військовополонених моряків — у СІЗО «Лефортово».

Активісти передали до посольств країн-членів Ради Європи, які розташовані в столиці, лист від українських заручників Кремля й нагадали, що будь-який діалог з Путіним треба починати з питання їх звільнення. Учасники акції переконані, що саме ця тема має стати основною на засіданні Комітету міністрів Ради Європи 16—17 травня цього року в Гельсінкі.

А зранку в Хрещатому парку творча інтелігенція підтримала флешмоб «Саджайте квіти, а не людей», ініційований акторкою Риммою Зюбіною.