Днями Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко і заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Марія Іонова відвідали Київський військовий ліцей імені Івана Богуна, де нині навчаються 850 курсантів.

Ірина Геращенко та Марія Іонова зустрілися з Начальником ліцею, Героєм України, генерал-майором Ігорем Гордійчуком і обговорили актуальні та проблемні питання військової освіти в Україні.

Представниці МФО «Рівні можливості» та Начальник ліцею надали особливу увагу питанню впровадження гендерної рівності, зокрема, праву українським жінкам здобувати військову освіту нарівні з чоловіками.

Ігор Гордійчук поінформував, що в ліцеї створено всі передумови для вступу та навчання жінок уже з 1 вересня 2019 року. За його словами, в ліцеї зроблено ремонт та виділено приміщення для майбутніх курсанток. Начальник ліцею зазначив, що вже 50 жінок планують подати документи для вступу в Київський військовий ліцей імені І. Богуна цього року.

Перший заступник глави парламенту привітала таке рішення та відзначила, що рівне право на отримання військової освіти відповідає нормам Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях».

Представниці МФО «Рівні можливості» та Начальник ліцею висловили стурбованість у зв’язку із скороченням прийому на навчання дівчат-курсанток внаслідок рішень уряду.

Ірина Геращенко повідомила про намір із Марією Іоновою та міністром у справам ветеранів Іриною Фріз негайно скерувати відповідні звернення до уряду з проханням ухвалити зміни для надання можливості жінкам отримувати військову освіту нарівні з чоловіками.

«Українські жінки мають право нарівні з чоловіками навчатися в ліцеї імені І. Богуна та інших військових навчальних закладах України. В усіх найпрестижніших військових ліцеях і школах світу дівчата вже давно становлять не менш як 25% курсантського складу», — наголосила І. Геращенко.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.