Минулої неділі перший президент Республіки Північна Македонія Стево Пендаровські офіційно став на посаду. Це відбулося всього через тиждень після другого тура виборів, на яких кандидат від правлячої коаліції на чолі із Соціал-демократичним союзом Македонії (СДСМ) переконливо переміг сильну фігуру зі стану опозиції Гордану Сіляновську-Давкову.

Церемонія інаугурації пройшла в парламенті Північної Македонії. Після складання присяги на вірність народу та конституції Пендаровські звернувся до депутатів. Він назвав чотири пріоритети у своїй роботі — повноправне членство країни в НАТО, початок переговорів про членство з ЄС, боротьба з корупцією й злочинністю, згуртування суспільства в ім’я того, щоб представники всіх етнічних груп з гордістю називали Північну Македонію «моя держава».

На церемонії були присутні представники майже всіх балканських країн. А також і екс-президент Георге Іванов, повноваження якого завершилися саме 12 травня.

До речі, згідно з конституцією Георге Іванов матиме робочий кабінет і зможе займатися політикою або благодійністю. Він одержуватиме з державної скарбниці зарплату в 100 000 денарів (грошова одиниця Північної Македонії), що за нинішнім курсом дорівнює 1620 євро.

Раніше Стево Пендаровські заявив, що його першими кроками на посаді президента буде підписання всіх указів, які Георге Іванов, солідаризуючи з опозиційною партією ВМРО-ДПМНЄ, відмовлявся підписувати.

Північномакедонські ЗМІ наголошують, що перехід президентської влади пройшов без інцидентів і перешкод з боку колишнього глави держави і його прихильників. І докладно розповідають, як Стево Пендаровські з високими військовими й державними почестями входив до президентської резиденції Вілла Водно, де його на порозі зустрічав Георге Іванов і передавав ключі від робочого кабінету. Після того як місце Іванова зайнів Стево Пендаровські, він провів двосторонні переговори із президентом Болгарії Руменом Радевим і Албанії Іліром Мета, а також з міністром закордонних справ Чорногорії Серджаном Дармановичем, заступниками міністрів закордонних справ Туреччини та Польщі. З іншими почесними гістьми новий президент Північної Македонії мав розмову одразу після інаугурації в парламенті.