Переможець другого туру виборів Президента Володимир Зеленський звернувся до парламенту з нагадуванням про те, що сподівається пройти процедуру інавгурації у неділю 19 травня. Мовляв, поки тягнеться зволікання, чинний глава держави «коїть незворотнє». За словами В. Зеленського, просто цими днями відбуваються активні кадрові перестановки в командуванні армії, вирішуються питання з главою Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, призначаються судді Верховного Суду. Діючому главі держави закидають те, що він «роздає звання генерала більш ніж 20 особам», серед яких начебто відповідальний за безпеку арсеналів та складів, за якого сталися вибухи в Балаклеї, Ічні, Калинівці та Сватовому. А також те, що звання Героя України присвоєно Голові Служби безпеки Василю Грицаку.

Висловлюючи своє незадоволення зволіканням із призначення інавгурації та останніми діями Президента, В. Зеленський порівняв останнього з туристом у готелі, який не може розпрощатися: «Я вас дуже прошу — здайте ключ, розрахуйтеся за міні-бар і вперед. Вам ще митницю і паспортний контроль проходити». Звернувся він і до Верховної Ради. «Найближчого засідання ви повинні призначити дату інавгурації на 19 травня, — акцентував майбутній глава держави. — Цього вимагаю не я. Цього вимагає народ України, в інтересах якого ви присягали діяти». Таку жорсткість він пояснив тим, що країна потребує нормальної роботи всіх інституцій.

Це звернення Володимир Зеленський уже традиційно записав у відеоформаті та розмістив на своїх платформах у соціальних мережах. Сталося це в п’ятницю ввечері. Зокрема, у Фейсбуці послання з’явилося о 18.45. Усе ще чинний Президент Петро Порошенко особисто відповідати на звинувачення не став. Але вже незабаром — о 20.07 — відповідь з’явилася на фейсбучній сторінці адміністрації глави держави. «Президент Петро Порошенко з повагою ставиться і до вибору українців, і до позиції найвищого законодавчого органу, — йдеться в повідомленні. — Для нього прийнятна будь-яка дата інавгурації, яку визначить Верховна Рада, позаяк це належить до її компетенції. До моменту інавгурації нового Президента Петро Порошенко залишається чинним главою держави і несе відповідальність за ситуацію в країні, виконуючи свої обов’язки згідно з духом та буквою Конституції».

Водночас у чинного очільника країни зауважили, що Україна — це не номер у готелі. А передача влади — це складний і відповідальний процес, який варто здійснити згідно з європейською традицією, так, як це прийнято в демократичних країнах. 

П. Порошенко і досі готовий, не чекаючи інавгурації, провести зустрічі для того, щоб обговорити найважливіші питання життєдіяльності країни, рівно як і будь-які інші питання, пов’язані з передачею повноважень і відповідальності, наголошує прес-служба адміністрації Президента.

Вл. інф.