Фото надано прес-службою депутата.

Жорстка конкуренція США та Китаю за глобальне економічне лідерство вийшла на принципово новий рівень протистояння. Це створює нові ризики й водночас можливості для всього світу, зокрема й для України. Важливо правильно зорієнтуватися в тому, що відбувається, та використати нові тренди на свою користь.

США зробили радикальний крок в ескалації торговельної війни з Китаєм. Адміністрацією президента Трампа минулої п’ятниці запроваджено 25% торговельні мита щодо 200 млрд доларів імпорту з Китаю та ухвалено рішення про подальше поширення таких мит на усі 540 млрд доларів імпорту з Піднебесної. Адже дефіцит США в торгівлі з Китаєм сягнув минулого року небаченого розміру в 420 млрд доларів, а міжурядові переговори явно застрягли.

Але проблема насправді значно глибша. Як не дивно, США вимагають від Китаю переходу від «вільної» (free) до «справедливої» (fair) торгівлі. Головні вимоги Вашингтона до Пекіна під час переговорів, які поки що тривають безуспішно, такі:

— захист інтелектуальної власності, припинення масштабного промислового шпіонажу та крадіжок і копіювання американських інновацій і технологій з боку Китаю;

— припинення політики стимулювання китайських виробників за рахунок субсидій з державного та місцевих бюджетів;

— відкриття прямого доступу до закритого внутрішнього фінансового ринку Китаю;

— припинення «валютних маніпуляцій» — штучної девальвації юаня в ручному режимі з метою підвищення конкурентоспроможності китайської продукції.

Очевидно, що авторитарний Китай, який перебуває під міцною керівною рукою Компартії, не відмовиться від своєї специфічної моделі розвитку, що побудована на поєднанні державного протекціонізму і стратегічного планування з ринковими перевагами. Американці ж виходять з того, що інноваційний потенціал відкритого суспільства і вільних індивідів значно переважає спроможність до самостійного технологічного розвитку авторитарних систем, таких як Китай. Важливо лише відновити «справедливу конкуренцію».

Тож економічне протистояння і торговельна війна США та Китаю і далі зростатимуть, що створює як ризики для глобальної економіки, так і шанс для прориву третіх країн. Адже це спричинить тектонічні зсуви у світовій економіці та торгівлі, зокрема в розміщенні центрів промислового виробництва та інноваційного розвитку.

Україна має негайно активізувати власну промислову, інвестиційну та інноваційну політику, щоб використати це унікальне вікно можливостей — залучити десятки мільярдів доларів інвестицій, створити десятки тисяч нових виробництв і мільйони робочих місць!

Я і моя команда запропонували Промисловий Пакет Реформ, який дасть змогу Україні стати одним з виробничих хабів Європи та реалізувати політику реіндустріалізації й промислових інновацій. Він створить якісно новий інвестиційний клімат, здешевить кредити та відкриє нові ринки і можливості для українських виробників. Серед запропонованих нами інструментів, зокрема: індустріальні парки, експортно-кредитне агентство, закон «Купуй українське» тощо.

Час діяти і радикально змінювати економічну політику і долю рідної країни!

Олег ЛЯШКО,

народний депутат України,

лідер Радикальної партії.