Учора в храмі Різдва Пресвятої Богородиці, що у Сихівському районі міста, львів’яни прощались із загиблим активістом київського Євромайдану Юрієм Вербицьким. Це була спокійна і добра людина, — згадували друзі, — прихильник мирного розв’язання будь-яких конфліктів. Кандидат фізико-математичних наук, альпініст, поїхав до столиці висловити свою позицію. Повернувся в домовині. Поховали Юрія Вербицького за кошти міської ради на Личаківському кладовищі. Сиротою залишилась донька...

Того дня зранку сцена львівського євромайдану стояла порожньою. Штаб перемістився до ОДА.

Формують загони самооборони

Вулиця Винниченка, де розташовані ОДА та обласна рада, нагадувала вулицю Грушевського у Києві. Перед «білим домом» мітингувальники спорудили фортецю з автомобільних шин та мішків зі снігом. Поставили дві бочки для обігріву людей. Перед входом до адміністративного будинку стоять вартові із сотні самооборони. Пропускають лише працівників обласної ради. Пояснюють, що Народна Рада України відкликала повноваження Львівської облдержадміністрації, тому громадськість виселила чиновників і готується передати приміщення виконавчому комітету обласної ради. «Білим домом» тепер керує комендант. Голова ОДА Олег Сало відкликав свою заяву про відставку. Свій крок пояснив тим, що написав її під тиском некерованих людей. Але до робочого кабінету його вже не допустили.

Перший поверх ОДА нагадує бойовий штаб. Розклеєно вказівні знаки, де знаходяться органи тимчасового управління. В коридорі під портретами керівників області розмістилася кухня. Жінки готують бутерброди для бійців самооборони.

Штаб перебуває в залі для прес-конференцій. Тут можна записатися до сотні самооборони. Люди в приміщенні ОДА називають себе представниками ГО «Платформа вільних людей». Від їх імені роздає коментарі Ростислав Пелех.

Біля будинку розмовляємо з приватним підприємцем Петром Воробцем. Каже, що «нинішні події спровокувала влада. Спочатку говорили цілий рік, що йдемо в ЄС. А потім почали кийками заганяти до Росії. Народ, який себе поважає, не може терпіти таке знущання. І люди піднялись на боротьбу».

Теплий одяг та пожертви несуть у храм 

Неподалік ратуші в гарнізонній церкві стоїть скринька, в яку можна кидати свої пожертви на потреби Майдану. По кілька разів її доводиться спорожнювати, бо щохвилини люди кидають гроші. До 23 січня тут назбирали 425 тисяч гривень, 570 доларів США та 45 євро. Трохи далі, за півсотні метрів, у «Віденській каві» розташований штаб місцевого Євромайдану. Сюди львів’яни приносять теплий одяг та кошти. На 23 січня назбирали 180 тисяч гривень. Гроші використають на поїздки до Києва. У штабі резервують місця в автобусах до столиці. Кажуть, що не відмовляться від касок та ліхтариків, теплих речей. А медикаментів вистачає.

Прокуратура попереджає...

На останні події силовики відреагували по-різному. Начальник ГУ МВС Олександр Рудяк прийшов в ОДА і поспілкувався з мітингувальниками. Попередив, що на них чекає за протиправні дії. Домовився про створення спільних чергувань із загонами самооборони. Генерал пішов на діалог і заспокоїв людей. Прокуратура області відреагувала через офіційне повідомлення: «За фактом захоплення приміщення ОДА зареєстровано кримінальне провадження. Такі незаконні дії караються обмеженням волі на термін від 3 до 6 років».

Який вихід із ситуації бачать люди? Я поспілкувався зі Степаном Давимукою, першим головою демократичного облвиконкому Львівської облради часів В’ячеслава Чорновола, екс-народним депутатом України, доктором наук, який нині працює в науковому інституті. Він був активним учасником революційних подій 1990 року. Нині вихід із ситуації бачить один — мирні переговори.

— А якщо силою зачистять Майдан, що нас чекатиме? — запитуємо.

— Масові акції протестів та партизанська боротьба.

Львів.

24 січня 2014 року в одній із найбільших церков Львова — Різдва Пресвятої Богородиці на Сихові — відбулася церемонія прощання із закатованим під Києвом Юрієм Вербицьким.

 

Фото Євгенія КРАВСА.