Співпрезиденти Парламентської асамблеї Євронест Борис Тарасюк та Ребекка Хармс направили спільне звернення міністрам закордонних справ з нагоди 10-річчя зовнішньополітичної ініціативи Європейського Союзу «Східне партнерство».

У документі зазначається: «Сьогодні ми мали честь у ролі співголів Парламентської асамблеї Євронест виступити на засіданні міністрів закордонних справ, яке ознаменувало десяту річницю Східного партнерства.

Східне партнерство було створено в травні 2009 року як спільне прагнення держав-членів, інституцій ЄС та східних сусідів. Воно було засновано на наших спільних цінностях і взаємних інтересах, на основі спільної власності та відповідальності для того, щоб принести відчутну користь для наших громадян на всьому континенті. Протягом 10 років ми здобули багато спільних досягнень і сподіваємося на подальше поглиблення та зміцнення цих відносин.

Наші майбутні зусилля повинні бути спрямовані на досягнення 20 результатів до 2020 року в сферах економіки, управління, комунікацій та суспільній сфері. Зрозуміло, що Парламентська асамблея Євронест продовжуватиме надавати додаткові переваги країнам, забезпечуючи стійкі рамки для міжпарламентської співпраці на багатосторонньому рівні, незамінну демократичну легітимність Східному партнерству та доповнюючи вже існуючі цінні двосторонні контакти між Європейським парламентом та національними парламентами Східних партнерів. Ми впевнені, що після виборів Європейський парламент буде так само активно підтримувати демократичні процеси та реформи східноєвропейських партнерів, а також буде контролювати та оцінювати досягнутий прогрес і надавати їм допомогу від ЄС.

Повністю визнаючи важливість Східного партнерства для стабільності та процвітання нашого континенту загалом, ми також хочемо ще раз підтвердити нашу особливу підтримку європейських прагнень трьох асоційованих східноєвропейських партнерів — Грузії, Молдови та України. Будь-яка європейська держава може подавати заявку на повноправне членство в ЄС за умови, що вона дотримується Копенгагенських критеріїв. Ми вважаємо, що угоди про асоціацію, підписані з цими країнами, не є кінцевою метою їх стосунків з ЄС, але імплементація цих угод — це шлях до ЄС, і в цьому аспекті ми повинні підкреслити важливість «Східного партнерства плюс» («Східне Партнерство+»), яке підтримується Європейським парламентом.

Також ми хотіли б підкреслити, що Угода про всебічне та посилене партнерство з Вірменією заявляє про поглиблення відносин між ЄС та Вірменією. Крім того, початок переговорів щодо нової всеосяжної угоди з Азербайджаном свідчить про те, що Східне партнерство є ефективним, при збереженні необхідного акценту на наші основні цінності.

І останнє, але не менш важливе. Ми переконані, що продовження політики «важливої взаємодії» щодо двосторонньої співпраці з Білоруссю є життєво важливим для інклюзивності Східного партнерства, і з нетерпінням чекаємо появи умов для прийому Білорусі до Парламентської асамблеї Євронест».

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.