Правоохоронці на вулиці Грушевського жорстоко поводяться із затриманими активістами. У мережі поширили відео, на якому працівники «Беркуту» знущаються над добровольцем із Четвертої козацької сотні самооборони Євромайдану. На ролику видно, як правоохоронці вивели голого чоловіка на мороз і фотографувалися з ним. При цьому декілька десятків вартових порядку за дійством просто спостерігали, навіть обличчя свого не приховували. На тілі чоловіка, зокрема на спині, було видно синці.

Досить жорстко відреагувала на це Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська. Омбудсмен назвала такі дії ганебними та наголосила на недопущенні порушень прав людини. «Такому вчинку не може бути жодного виправдання. Це ганебне приниження гідності людини. Я провела особисту зустріч із керівниками підрозділів внутрішніх справ, які розташовані на вулиці Грушевського. Спілкуючись із правоохоронцями, я підкреслила, що безкарність таких вчинків призводить до ще більших порушень прав людини та поглиблює недовіру до правоохоронних органів», — сказала вона.

За цим фактом уже призначили службову перевірку в МВС. «Ми перш за все приносимо вибачення за неприпустимі дії людей у міліцейській формі, які фігурують на відео з оголеним чоловіком, що було розповсюджене у ЗМІ. Вказаний матеріал вивчається, щоб встановити місце та час зйомки, осіб, які зображені на відео, а також умови, за яких було знято це відео. Віталій Захарченко звернувся до особового складу органів внутрішніх справ та вказав на неприпустимість таких дій, а також закликав дотримуватися норм закону та моральності», — зазначили у прес-службі відомства.

На жаль, такі випадки на вулиці Грушевського нині непоодинокі. Днями міліціонери побили, роздягли, облили водою та вивели на мороз двох будівельників. Згодом у ЗМІ з’явилася інформація про ще декілька схожих випадків. На думку правозахисників, нині працівники «Беркуту» не готові забезпечити громадський порядок у центрі столиці. Адже правоохоронці не виконують посадових інструкцій. Зокрема, в Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів зазначають: міліціонери масово порушують права громадян.

Своєю чергою дослідник правозахисної організації «Amnesty Іnternatіonal» в Україні Хеза Макгіл заявила, що українська влада повинна зробити все можливе, щоб зупинити загострення конфлікту в Києві, поки ще більше людей не загинули. «Якщо представники влади, як вони стверджують, справді зацікавлені в мирному врегулюванні політичної кризи в країні, вони повинні поважати права людини, а не прагнути забрати або обмежити їх шляхом прийняття радикального законодавства, знищення мирного протесту та надання дозволу міліції використовувати надмірну силу безкарно», — зазначила вона.