У ніч на 24 січня та вчора вдень (поки верстався номер) на Грушевського тривало крихке затишшя. Медики-волонтери продовжували своє чергування. Важких пацієнтів не було, тож могли зібратися з думками та осмислити, як діяти далі.

Нової тактики вимагає обстановка, в який доводиться надавати медичну допомогу постраждалим, що наближена до бойової.

Під час тих подій постраждали понад 20 медиків, які працювали під мандатом Червоного Хреста. Про це заявив віце-президент Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки пацієнтів Євген Найштетик у телеефірі.

Він зазначив, що останніми днями на Грушевського медики постійно зазнавали нападів із травматичної та газової зброї й нині змушені працювати у бронежилетах і в щитках.

Найбільше медиків, що працюють у «гарячій точці» протистояння між спецпризначенцями та мітингувальниками, хвилює питання безпеки людей, яким вони надають першу допомогу. У комунальних медзакладах міста, куди важкопоранених відвозять карети «швидкої», їх чекають право-

охоронці. У мобільному шпиталі, який розгорнули на вулиці Грушевського, можуть обробити рани лише легкої та середньої важкості. Оперувати «тяжкі випадки» тут не мають змоги.

Лікарі-волонтери намагаються максимально надавати допомогу на місці, але ураження, які отримують люди, найчастіше потребують стаціонарного перебування.

Щоб не вести постраждалих до ЛШД та інші лікарні міста, які офіційно приймають травмованих із Грушевського, на Подолі було розгорнуто резервний шпиталь на десять ліжок. Проте він не має потужної охорони.

Народні депутати від опозиції чергують у медзакладах, аби не допустити, щоб правоохоронці забирали звідти поранених. Вони вимагають, щоб міліція проводила всі слідчі дії стосовно затриманих, які перебувають у лікарнях, тільки після дозволу медиків. У 17-й лікарні, що розташовується у Лабораторному провулку, нині найбільш небезпечно. Тут чергують активісти «Варти лікарні» та Автомайдану.

Проте жодних коментарів щодо тієї ситуації МОЗ не поширює. Однак поширює інформацію про небезпеку отруєння продуктами згоряння автомобільних шин...

За даними Департаменту охорони здоров’я КМДА, станом на вечір 23 січня на стаціонарному лікуванні в медзакладах столиці перебували 42 учасники масових акцій на вулиці Грушевського.

Хрещатик. Медики роздають ліки активістам-протестувальникам.

Лікар із Дніпропетровська Віталій Семенюк працює з пацієнтами в будівлі КМДА.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.