На знімку: прем’єр-міністр Канади Дж. Трюдо (в центрі), посол України в Канаді А. Шевченко з українськими стажерами.

Фото зі сторінки у Фейсбуку Бориса Вжесневського.

За останні роки День вишиванки справді перетворився на всесвітній. Якщо першими за кордоном його почали відзначати наші дипмісії та українська діаспора, то щороку кількість людей, які долучаються до цього, збільшується. Розширюється і географія. Цього року до святкування Дня вишиванки приєдналися у більш як 60 країнах.

Не тільки українці, а й іноземці із задоволення вдягаються у вишиванку, щоб продемонструвати у такий спосіб солідарність з українським народом. Власне, цього року міжнародна акція, започаткована ГО «Всесвітній день вишиванки» спільно з українськими посольствами та об’єднаннями українців за кордоном, так і називається «День вишиванки — день солідарності з Україною».

Канадський депутат Ларрі Магвайр привітав українців Канади, України та цілого світу з Днем вишиванки просто в сесійній залі! Його виступ став особливим ще й тому, що Магвайру дозволили, як виняток, зачитати промову без краватки, оскільки він був… у вишиванці.

Серед іноземців, що вирішили разом із нами вбратися у вишиванку, є студенти й ті, хто вже зробив кар’єру в своїх країнах, музиканти, художники, політики, бізнесмени й меценати… Багато з них фотографуються на тлі місцевих пам’яток і виставляють знімки в соціальних мережах. І географія таких фото не обмежується Європою: Австралія, Японія, Південна Корея, Канада, Сполучені Штати тощо.

Цікаво, що до Дня вишиванки приєдналося багато дипмісій, акредитованих в Україні. На сторінках дипредставництв в соцмережах можна побачити знімки дипломатів у вишиванках і підпис: «Ми дуже раді відзначити це чудове свято разом з вами!»