Про це «Європейській правді» повідомив постпред України в Раді Європи Дмитро Кулеба. За його словами, причина — рішення Комітету міністрів Ради Європи, котрий підтримав проект міністерського рішення, в якому відкривається шлях для повернення Росії за надзвичайною процедурою. Сьогодні відповідний документ мають схвалити остаточно, без змін і обговорення. «Міністр уже скасував візит до Гельсінкі, й уперше за багато років Україна не буде представлена на рівні міністра», — заявив Д. Кулеба.

Серйозність проблеми яскраво продемонструвала і заява П. Клімкіна, яка прозвучала у понеділок у Брюсселі на полях саміту «Східного партнерства», про те, що через кризу в Раді Європи та дії кількох європейських держав Мінські угоди може бути вбито. «Голос України» звернувся до МЗС, аби зрозуміти, наскільки реальна є така перспектива та які загрози вона відкриває. У прес-службі відомства відповіли, що «принциповою позицією України залишається відсутність альтернативи мирному врегулюванню конфлікту на Донбасі. Україна продовжує дотримуватися усіх взятих зобов’язань за Мінськими домовленостями». Водночас, зауважили у міністерстві, Москва відверто ігнорує власні зобов’язання за Мінськими домовленостями з моменту підписання першого документа.

«Останнє протиправне рішення щодо паспортизації наших громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, — яскраве свідчення деструктивного курсу Кремля. Цей курс підриває як Мінські домовленості, так і безпеку в Європі загалом, тому єдино можливою відповіддю є посилення солідарного тиску на агресора — від політико-дипломатичного до санкційного. В цьому зв’язку, нас серйозно турбує готовність деяких партнерів повернути російську делегацію до ПАРЄ на фоні того, що Росія не припинила агресію проти України, не виконала жодної вимоги резолюцій ПАРЄ, ухвалених у відповідь на її агресію, та, більше того, вдається до нових протиправних кроків», — заявили в МЗС.

У міністерстві наголосили, що «категорично не згодні з думкою, що агресія Росії проти України та дискусія всередині Ради Європи не пов’язані між собою». А, нагадаємо, що саме таку позицію днями озвучили у французькому МЗС. «Навпаки, така політика не лише руйнує довіру до демократичних цінностей та принципів, а й дає чіткий сигнал Кремлю — тиск та шантаж працює. Немає сумнівів, що наступна спроба Кремля стосуватиметься підриву санкційної політики, знову ж таки в ім’я «діалогу».

Саме про це попередив міністр Павло Клімкін. Мова зовсім не про Україну. Мова про те, що недалекоглядність країн та їхня толерантність до агресора означатимуть не лише підрив усієї логіки мирного врегулювання на Донбасі, а й співучасть у вбивстві Мінських домовленостей. Разом з путінським режимом», — резюмували у відомстві.

«Голос України» в інформаційному запиті також поцікавився у МЗС: які саме країни лобіюють повернення РФ до ПАРЄ? Відповіді на це запитання ми не отримали, проте із заяв П. Клімкіна, зроблених у Брюсселі, можна припустити, що йдеться, зокрема, про ФРН, Францію та Нідерланди. На запитання ЗМІ: «Чи почули європейські міністри аргументи України щодо паспортної агресії Кремля на не підконтрольних Києву територіях Донбасу та загроз повернення РФ у Раду Європи?» він відповів: «Німці це почули, і французи це почули, і голландці. Чи погодилися — спитайте в них. Але з німецьким міністром ми окремо дуже довго це обговорювали».

Сам Павло Клімкін свою заяву щодо Мінських угод у Фейсбуку прокоментував так: «Я ж нікого не дивував, коли казав, що Мінськ уже тривалий час перебуває у важкому коматозному стані? А після того, як Росія почала обілечувати український Донбас своїми паспортами, хіба не очевидно, що Мінськ перетворили на зомбі?». Він зауважив, що всі знають, якою ціною Україна виконувала Мінські домовленості, поки Москва, не ховаючись, послідовно їх підривала.

За словами міністра, «якщо зараз окремі країни-члени готові повертати до ПАРЄ агресора і порушника міжнародного права просто так, без виконання ним жодних з поставлених умов — вони мають бути свідомі того, що стають співучасниками підриву Мінську».

«Питання ж не лише в тому, чи працює Мінськ і хто як його виконує — для України це справа життєвого значення, — написав міністр у соцмережі. — Питання у тому, що прецедент повернення Росії в ПАРЄ матиме значні символічні наслідки — це запускає процес «нормалізації» всього, що дозволяє собі РФ без жодних кроків з її боку до нормальності. І ті, хто уможливлює таку викривлену глобальну реальність, мають понести за це частину відповідальності». Павло Клімкін попередив: «Якщо дехто в Європі піддаватиметься на шантаж Кремля і ховатиме голову в пісок — від Ради Європи і, зрештою, від усіх європейських цінностей дуже швидко може нічого не лишитися».