Днями з’явилася інформація про те, що військові частини наказано привести в повну бойову готовність. Мовляв, важка військова техніка вже готується йти в Київ. За яких умов можливо задіяти армію для розв’язання внутрішніх конфліктів? Із цим запитанням «Голос України» звернувся до експерта Центру військово-політичних досліджень Дмитра Тимчука.

За його словами, у мирний час підрозділи ЗС України можуть бути застосовані для ліквідації наслідків техногенних катастроф. І лише при запровадженні надзвичайного стану в державі можливо говорити про залучення армії для врегулювання ситуації. Та й то в такому разі можуть бути задіяні лише служба правопорядку та держслужба з надзвичайних ситуацій (колишні емеесники, які зараз підлеглі МО). Чинне законодавство не обумовлює участь інших підрозділів збройних сил, зазначив Дмитро Тимчук.

— У нашій армії ще служать солдати строкової служби. Їх не готують до таких спецоперацій. Та й рівень підготовки контрактників не набагато відрізняється. Крім того комплектування військових частин відбувається за територіальним принципом — де живеш, там і служиш. Навіть якщо припустити, що може бути віддано такий наказ, у військових частинах, принаймні західних регіонів, швидше за все, не стануть його виконувати, — коментує експерт. — Держава вже давно ігнорує реальні потреби армії, накопичуються невирішені соціальні проблеми військовослужбовців. Тому в багатьох кадрових офіцерів немає стимулів виконувати такі накази, у разі, якщо вони пролунають.