Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

На засіданні неформальної депутатської групи «Мінська платформа», яка діє в парламенті понад два роки за участю представників з різних фракцій і груп, Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко прозвітувала про свою діяльність за п’ять років. Парламентарій продемонструвала томи папок із документами до кожного засідання ТКГ (на знімку).

Ірина Геращенко була призначена Уповноваженим Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях 17 червня 2014 року. За її словами, Президент ставив перед Мінською ТКГ передусім такі завдання: реінтеграція, визволення українських територій через політико-дипломатичний шлях, звільнення заручників тощо.

За словами І. Геращенко, протягом п’яти років до Верховної Ради було внесено 35 законопроектів, спрямованих на вирішення гуманітарних та безпекових питань, серед них — про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, внесення змін до статті 9 Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та їх сімей», що дає змогу військовополоненим чи заручникам отримувати зарплати на рівні першої лінії передової. А також зміни до Держбюджету на 2018 рік, завдяки яким родини політв’язнів Кремля змогли отримати по 100 тисяч гривень, закони про правовий статус осіб, зниклих безвісти, про протимінну діяльність та ін. За цей період внесено й прийнято 20 постанов Верховної Ради, серед яких — звернення до урядів та парламентів іноземних держав, міжпарламентських асамблей та міжнародних організацій щодо агресії РФ в Україні, проведено 25 засідань неформальної депутатської групи «Мінська платформа».

Також подано майже сто депутатських запитів з питань усунення порушень прав ВПО на соціальне та пенсійне забезпечення, спрощення процедури верифікації отримання виплат, сприяння у протезуванні та реабілітації військовослужбовців тощо.

Ірина Геращенко взяла участь у понад 500 міжнародних зустрічах із представниками урядів та парламентів зарубіжних країн, представниками міжнародних організацій та дипломатичних місій для посилення санаційного тиску проти Кремля та звільнення незаконно утримуваних в РФ громадян України.

За словами Уповноваженого, з початку АТО-ООС вдалося знайти та звільнити з полону 3240 осіб, серед яких і військові, і цивільні. А у співпраці з Об’єднаним центром СБУ зі звільнення заручників вдалося визволити майже 150 українців.

Однак питання звільнення заручників та пошуку зниклих безвісти, переведення засуджених на підконтрольну Україні територію залишаються найскладнішими, заявила Ірина Геращенко. Дуже важко добитися навіть передач і телефонних дзвінків від родин заручників. Політик наголосила, що Україна вимагає тристороннього механізму за участі України, Росії та «Червоного хреста» для пошуку зниклих безвісти, однак Росія категорично відмовляється входити до такого тристороннього формату, пропонуючи включити до перемовин представників невизнаних ОРДО-ОРДЛО, на що не йде українська сторона. За інформацією Об’єднаного центру з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників та встановлення місцезнаходження зниклих безвісти в районі проведення АТО СБУ, наразі вважаються зниклими безвісти 258 осіб.

Ще однією проблемою, за словами Геращенко, залишається переведення осіб, засуджених до 2014 року, на підконтрольну Україні територію. Від 2015 року було переведено 394 засуджених. До секретаріату українського Омбудсмена надійшло 882 заяви від засуджених чи їх родичів про переведення на підконтрольну урядові України територію.

За звітний період І. Геращенко здійснила 83 поїздки на Донбас, частина з них — із депутатами Європарламенту, послами закордонних держав. Завдяки таким поїздкам вдалося відновити газо-, водо- та електропостачання в Авдіївці та інших містах Донбасу, відкрито перший піший перехід і частково відремонтовано міст, реконструйовано КПВВ у смт Станиця Луганська, відкрито КПВВ «Золоте». Регулярно здійснюється гуманітарна та матеріально-технічна допомога мешканцям Донбасу.

«Сьогодні Мінський процес перебуває у глибокій кризі, його реанімація залежить виключно від активації та конструктивних переговорів у «Нормандському форматі», — заявила Ірина Геращенко. — Тільки активізація переговорів може надати нового імпульсу для Мінського процесу». Парламентарій подякувала всім колегам з української команди в Мінській ТКК за те, що вдалося ключове: жодного метру української землі і стратегічного інтересу не здали.

«Дискусія в рамках Мінського процесу має відбуватися виключно в тристоронньому форматі — між Україною, РФ за посередництва ОБСЄ, — підкреслила Уповноважений Президента. — Жодних прямих переговорів Києва і маріонеткових режимів Донецька і Луганська, до яких штовхає і шантажує Москва, бути не може. Це червона лінія. Щодо прямих переговорів з РФ, то для України важливо проводити переговори з РФ за посередництва міжнародних партнерів України».

Ірина Геращенко також наголосила, що говорити про підготовку та проведення виборів на Донбасі відповідно до українського законодавства можливо буде тільки після того, як Росія скасує Укази Президента РФ щодо визнання документів ОРДЛО, незаконну паспортизацію на окупованому Донбасі. Парламентарій висловила сподівання, що нова влада продовжуватиме цю стратегію захисту національних інтересів і крок за кроком — звільнення українських територій.

Ірина Геращенко повідомила, що написала Президентові України Петру Порошенку заяву з проханням звільнити її з посади Уповноваженого з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, водночас наголосивши: «Важливо забезпечити тристороннє перевантаження ТКГ і від України, і Росії, і ОБСЄ». Водночас ми залишаємося відкритими до співпраці з новою владою».