Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.

Виставка демонструє історичні українські костюми, відтворені дослідниками, майстринями та науковцями ГО «Центр дослідження і відродження Волині».

Етнологи центру ретельно вивчили матеріали Рівненського обласного краєзнавчого музею, Волинського обласного краєзнавчого музею, Музею декоративно-прикладного мистецтва (Київ), Національного музею народної архітектури та побуту «Пирогів», музею Івана Гончара (Київ), Дубенського краєзнавчого музею та матеріали з приватних колекцій, щоб повністю відтворити історичні українські костюми регіону Волинь.

Виставка є своєрідним творчим звітом плідної десятирічної діяльності вітчизняних науковців, дослідників та майстринь, які на основі ґрунтовних наукових досліджень та практичного вивчення фондів провідних українських музеїв реконструювали та відтворили понад півсотні українських костюмів XIX—XX століть.

Ознайомив з експозицією глава ГО «Центр дослідження і відродження Волині» Володимир Дзьобак.

В експозиції представлено легендарний серпанковий одяг, оспіваний класиками української літератури, технологія виготовлення якого, як вважалося, була повністю втрачена понад сто років тому. Таке вбрання характеризується легкістю та м’якістю. У давнину серпанок у найкращих майстринь замовляли представники знаті. Мати серпанковий одяг було мрією кожної жінки. Усі костюми та елементи одягу, що представлені на виставці, зіткано вручну на старовинних верстатах в майстерні ручного ткацтва ГО «Центр дослідження і відродження Волині» (місто Радивилів Рівненської області).

Окрім одягу, на показі представлено відтворені дукачі, взуття, крайки, науково-популярну літературу про народний одяг правобережного Полісся. Майстрині на ткацькому верстаті продемонстрували магію створення тканих виробів (на знімку).