На території Рівненської дитячої залізниці для учнів 8-х та 10-х класів рівненських загальноосвітніх шкіл відбувся ярмарок професій.

Захід, на який прийшло понад триста школярів, організували фахівці Рівненського обласного та міського центрів зайнятості, управління освіти виконавчого комітету Рівненської міської ради, регіональної філії «Львівська залізниця» АТ «Укрзалізниця» та Рівненської дитячої залізниці. У ярмарку взяли участь фахівці Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна, Козятинського та Львівського міжрегіональних ВПУ залізничного транспорту, Львівського коледжу транспортної інфраструктури та Здолбунівського ВПУ залізничного транспорту, і, звичайно ж, роботодавці. Вони намагалися доступно і цікаво донести сьогоднішнім старшокласникам інформацію про кожну з професій, що є на залізничному транспорті. І робили це просто у вагоні (на знімку вгорі).

Директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук, який був присутній на ярмарку, вважає, що зерно отриманої інформації дасть добрі сходи і допоможе деяким старшокласникам при виборі професії. З цікавістю слухав він і те, як учні Здолбунівського ВПУ залізничного транспорту презентували свій навчальний заклад (на знімку).

А ось восьмикласник Рівненської ЗОШ № 1 Михайло Ревуцький, схоже, вже зробив свій вибір, а на ярмарку зайвий раз переконався в його правильності. Юнак прагне бути залізничником, вже три роки поспіль ходить на дитячу залізницю, освоїв професію «машиніста дитячої залізниці». Після дев’ятого класу планує вступати в Здолбунівське вище профучилище залізничного транспорту.

— Хоч у нашій родині залізничників немає, але змалечку люблю мандрувати і цим мене приваблює професія машиніста, — сказав Михайло Ревуцький. — Залюбки послухав презентації всіх профільних закладів.

До речі, співпраця служби зайнятості Рівненщини зі структурними підрозділами АТ «Укрзалізниця» розпочалася ще у 2008 році. За цей час проведено чимало різноманітних та різнопланових заходів. Це і ярмарки вакансій для укомплектування робочих місць, і проведення інформаційних семінарів для роботодавця. Для підрозділів залізниці створено електронні кабінети роботодавця, які дають змогу роботодавцям ознайомитись з усім спектром послуг служби зайнятості, оперативно подати необхідну звітність. На сьогодні структурними підрозділами залізниці подано 82 вакансії.

Аби популяризувати вкрай необхідні робітничі професії сфери залізничного транспорту, Рівненським міським центром зайнятості знято відео про п’ять вакансій (їх розміщено в соціальних мережах): монтер колії, диспетчер дистанційний, оператор дефектоскопного візка, складач поїздів, регулювальник швидкості руху вагонів.

У рамках підписаного Меморандуму про співпрацю служби зайнятості з АТ «Укрзалізниця» фахівці центру зайнятості проводять активну профорієнтаційну роботу з учнівською молоддю, аби мотивувати до здобуття професій, які затребувані в підрозділах підприємств сфери залізничного транспорту. Це, крім ярмарку професій, ще й профорієнтаційні уроки, до яких долучалися представники структурних підрозділів залізниці, і професіографічні екскурсії на підприємства залізниці. Більш як сотня восьмикласників рівненських шкіл № 25, № 23 та № 27 побували на екскурсіях у локомотивному депо Здолбунів, моторвагонному депо Здолбунів та в Здолбунівському ВПУ залізничного транспорту.

Крім того, учасники цих заходів мали змогу пройти профдіагностичне тестування за допомогою веб-базованої платформи професійної орієнтації «МОЯ ПРОФЕСІЯ: консультаційна мережа» під керівництвом профконсультанта.

За матеріалами Рівненського обласного центру зайнятості підготувала Олександра ЮРКОВА.
Фото надано РОЦЗ.