Сьогодні в Україні відзначають День Європи. «Україна завжди належала до сім’ї європейських народів. На жаль, тривалий час нам намагалися нав’язати іншу ідентичність. Нині, повертаючись до розуміння, хто ми є, нам необхідно повернути себе на ментальну, культурну та історичну мапу європейської цивілізації. У 2014 році ціною величезних жертв ми вибороли європейське майбутнє для України. З підписанням Угоди про асоціацію між Україною та ЄС розпочався практичний рух України до ЄС», — заявила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час відкритого онлайн-уроку «Європа починається з тебе».

День Європи в Україні традиційно відзначають третьої суботи травня, однак заходи, приурочені до цієї події, тривають зазвичай протягом тижня, і не тільки в Києві. Цього року він збігся в часі з трагічною датою — Днем депортації кримських татар, тому, як повідомила заступник голови КМДА Марина Хонда, офіційні заходи з нагоди Дня Європи на Михайлівській площі носитимуть інформаційно-просвітницький та культурно-мистецький характер, без традиційної естрадно-розважальної частини.

Також особливістю цьогорічного Дня Європи є те, що він пройде в тісній співпраці з 5-м Міжнародним фестивалем мистецтв «Anne de Kyiv Fest».

Насичена програма загальноміських заходів передбачає офіційну і культурно-мистецьку частину. В церемонії відкриття передбачено участь перших осіб держави та Києва, представників посольств держав — членів Європейського Союзу, повідомили організатори.

Фестиваль стартував учора в Києві на Михайлівській площі. Його тему визначила 1000-річчя від початку правління Ярослава Мудрого, який був особливою постаттю в історії Русі-України і зумів налагодити міжнародні контакти з головними королівськими домами Європи, зокрема, й укладаючи династичні шлюби. Тож головними «героїнями» стали доньки Ярослава Мудрого, чотири королеви країн Європи — символічні «дружки».

Сьогодні  на Михайлівській площі відкриється «Європейське містечко». Завтра на Софійській площі відбудеться справжнє свято для шанувальників опери. О 19.30 почнеться гала-концерт українських зірок світової оперної сцени, що здобули за останнє десятиліття світове визнання і стали окрасою найкращих оперних сцен світу. Виступи відбуватимуться у супроводі Симфонічного оркестру Національної філармонії України. В концерті візьме участь Національна академічна хорова капела України «Думка».

І, звісно, це неповний перелік запланованих заходів. Участь у святкуванні Дня Європи беруть 20 посольств країн — членів ЄС. Про заходи, які відбуваються під їхнім патронатом, повідомлено в соціальних мережах на сторінках дипломатичних та культурних представництв цих країн.

Малюнок зі сторінки у Фейсбуку Міжнародного фестивалю мистецтв «Anne de Kyiv Fest».