Вони стосувалися організації харчування військовослужбовців і залучення армії «до виконання завдань з надання допомоги державним органам правопорядку під час їх протидії загрозам з високим ступенем суспільної небезпеки». За цим довгим формулюванням приховано основний зміст поправок — наділення збройних сил країни поліцейськими функціями для використання їх при наведенні порядку під час можливих протестів, що становлять загрозу владі й громадянам. Хоча такого в Болгарії ніколи не спостерігалося — із заворушеннями, що виникають під час протестів, поліція і жандармерія справлялися успішно самотужки. Очевидно, в уряді вирішили просто підстрахуватися.

Але більшість депутатів під час обговорення поправок у другому читанні розкусили хід думок тих, хто пропонував внести таку зміну в закон про оборону й збройні сили, і відмовилися надати армії функції поліції. «Текст поправок погано сформульований. У ньому немає необхідної конкретики й залишається подвійний смисл», — пояснив журналістам голова парламентської комісії з оборони генерал Константин Попов. Він повідомив, що під час попереднього розгляду поправок на засіданні комісії її члени також висловлювалися проти участі армії в спеціальних поліцейських операціях. «За них відповідає МВС», — наголосив голова парламентської комісії.

У болгарських журналістів у зв’язку із цим виникло запитання: чи не спричинить це протистояння між урядом, якій вніс пропозицію, і парламентом? Голова комісії відповів, що такого бути не може, а депутати лише вказали, що непогана ідея була погано сформульована й не містила конкретики, в яких випадках можна залучити армію до наведення порядку. А це, у свою чергу, відкривало величезне поле для порушень із боку виконавчої влади. 

До речі, начальник оборони Збройних сил Болгарії генерал Андрей Боцев погодився із зауваженнями депутатів і також закликав переглянути текст поправок, що стосуються надання армії не властивих їй функцій.

Однак депутати сформували склад Спільного командування спеціальними операціями (СКСО), що передбачає договір з НАТО й продиктовано необхідністю участі армії в миротворчих операціях, які проводяться силами Альянсу у відповідь на загрози й ризики, що виникають, у тому числі й для національної безпеки. Внесені поправки визначають і роз’ясняють функції СКСО з підбору офіцерських кадрів, підготовки особового складу, планування завдань, 
координування дій з партнерами, забезпечення взаємодії і централізованого проведення, командування і керування всім спектром спеціальних операцій у складі спільних сил та іншими державними структурами.

Як заявив начальник оборони Збройних сил Болгарії генерал Андрей Боцев, прийнята поправка дозволить до жовтня сформувати в країні Спільне командування спеціальними операціями й разом з партнерами по Альянсу привести керування ним до спільного знаменника.

Фото: www.mod.bg