Шановні співвітчизники!

Щороку у третю неділю травня Україна вшановує пам’ять мільйонів українців — жертв політичних репресій.

Українці впродовж всього ХХ століття прагнули відновити свою незалежну державу, щоби вільно і гідно жити на власній землі. І кожний окупант боровся з нашим прагненням до волі. Насамперед незалежна державність українців заважала російському комуно-більшовицькому і німецькому націонал-соціалістичному варварським режимам. Обидва антилюдські режими марили великими імперіями і не уявляли їх без загарбання України.

Жертв репресій в Україні у ХХ столітті точно порахувати неможливо. Обидва тоталітарні режими організовували справжні фабрики смерті, де сотнями і тисячами знищували невинних людей. Тисячі родин в Україні досі не знають долі своїх рідних. Вони просто зникали і більше ніколи не поверталися додому.

Тільки зараз, у часи незалежної України, після відкриття архівів репресивних органів, вдалося з’ясувати трагічну долю багатьох українців. Багато з них були розстріляні у секретних в’язницях НКВС — сталінських катівнях, а потім таємно поховані у лісах і парках.

Тим, хто досі виступає проти декомунізації і за відродження кривавої радянської імперії, рекомендую поїхати до Биківнянського лісу біля Києва чи Дем’янового лазу біля Івано-Франківська — на місця жахливих більшовицьких злочинів. Майже в кожній області України є такі більшовицькі полігони смерті.

Переконаний, що комуністична тоталітарна ідеологія заслуговує такого ж міжнародного засудження, як і націонал-соціалістична, і мусить бути повсюдно заборонена як людоненависницька.

Не забудемо і не пробачимо злочини проти нашого народу і людяності, здійснені тоталітарними режимами в Україні.

Закликаю всіх українців у цей день вшанувати жертв політичних репресій і помолитися: щоби більше ніколи таке не повторилося на нашій землі.

Схилімо голови над могилами наших предків, які загинули від масових репресій.

Вічна слава і вічна пам’ять жертвам політичних репресій!

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ.

Фото: ua.bykivnya.org