Шановні співвітчизники!

75 років тому злочинець Сталін — головний організатор Голодомору, геноциду українського народу — віддав наказ здійснити ще один страхітливий, кривавий злочин на українських землях. Кривавий диктатор вирішив виселити з Криму цілий народ — кримських татар, корінне населення півострова.

Цей злочин визнаний світом як акт геноциду.

На землю Криму, який щойно пережив лихоліття нацистської окупації, прийшов новий окупант і з ним — нові жахливі злочини проти мирних людей. Тільки 18 травня 1944 року — у день початку депортації — більшовицькі нелюди вивезли з Криму 70 ешелонів, у кожному з яких було 50 вагонів, ущент набитих беззахисними жінками, дітьми, інвалідами війни, ветеранами та людьми похилого віку. Цих людей назавжди відправили за тисячі кілометрів від рідного дому — без права повернення.

Протягом всього лише кількох днів у травні 1944 року з Криму було депортовано близько двохсот тисяч кримських татар.

Повернення на батьківщину кримських татар почалося лише наприкінці 80-х років. Але справжню волю на власній землі кримські татари отримали з проголошенням Незалежності України у 1991 році. Здавалося, що нарешті можна вільно та гідно жити на рідній землі. Без страху, арештів і переслідувань.

Але починаючи з 2014 року російська окупація Криму знову повернула кримськотатарський народ у часи жорстоких утисків і переслідувань. Головний орган національної самоорганізації кримських татар Меджліс російськими окупантами проголошено екстремістською організацією. Російські загарбники жорстоко придушують будь-які спроби проведення громадських акцій на підтримку кримськотатарських ініціатив. Страх й усвідомлення власного злочину змушують окупантів забороняти навіть жалобні заходи в пам’ять жертв депортації.

Закликаю міжнародні організації до тиску на російського окупанта з вимогою дозволити проведення жалобних мітингів та вшанувань депортованих та закатованих кримських татар на території окупованого Криму!

Сьогодні окупаційний режим переслідує у Криму й українців. Закриваються школи, бібліотеки, забороняються засоби масової інформації та громадські організації. Окупанти переслідують окремих парафіян та знищують цілі релігійні громади Православної Церкви України та Української греко-католицької церкви.

Упевнений, що Україна поверне Крим. Ми звільнимо із окупації наших співвітчизників. Ми повернемо омріяну волю усім мешканцям Криму, нашому багатостраждальному кримськотатарському народу.

У 2016 році своїм рішенням Верховна Рада України повернула населеним пунктам Криму їхні історичні кримськотатарські назви. Це свідчить про нашу глибоку повагу до історичної пам’яті кримських татар та всіх корінних народів Криму, яких намагався знищити сталінський злочинний режим, а сьогодні душить імперська путінська Росія.

Закликаю наших міжнародних партнерів та союзників посилити тиск, зокрема санкції, на путінську Росію, допоки вона не поверне Україні окуповані райони Донецької та Луганської областей, Крим та повністю не виведе свої війська з території України.

Закликаю всіх українців до солідарності з нашими братами — кримськими татарами: у цей день спільно вшануймо жертв депортації!

Пліч-о-пліч українці і кримські татари проженуть окупанта з рідної землі. Ми звільнимо всі окуповані землі і разом збудуємо наше спільне щасливе майбутнє.

Крим — це Україна! Qirim Ukrayna’dir!

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ.