Одноразову допомогу держави цього самого місяця буде виплачено багатодітним родинам, а малозабезпечені, які винаймають житло, одержать чималі державні субсидії.

Цю допомогу збіднілим за роки кризи пенсіонерам і родинам із трьома й більше дітьми буде виплачено до 26 травня — дня виборів депутатів до Європарламенту і місцевих органів влади. Парламент країни більшістю голосів депутатів від правлячої коаліції затвердив пропозицію кабінету Алексіса Ципраса виділити на це з бюджету країни майже 1 млрд євро.

І якщо отримувачі 13-х пенсій і субсидій зраділи цьому рішенню, то в стані опозиції воно спричинило обурення. Як повідомляють грецькі ЗМІ, лідери опозиційних партій обвинуватили партію СІРІЗА і лівий уряд у тому, що вони перед виборами прагнуть підняти свою популярність в народу і вдалися до передвиборної тактики, яку колись самі засуджували. На їхню думку, робиться це для того, щоб хоч якось підвищити рейтинг СІРІЗА, лідери якої ухвалювали раніше непопулярні рішення для виходу країни з фінансової та економічної кризи. Представник партії «Нова демократія», яка зараз в опитуваннях громадської думки випереджає СІРІЗА, Нікос Дендіас обвинуватив Ципраса в тому, що він привласнив собі заслуги щодо турботи про неімущих. А над виробленням заходів з надання такої допомоги кілька місяців працювали депутати від усіх політичних сил у парламенті.

Керівник центрального банку Греції Янніс Стурнарас також поспішив виступити з попередженням, що пакет передвиборної допомоги ставить під загрозу параметри державного бюджету, погодженого з міжнародними кредиторами. Але в уряді вважають, що ці побоювання безпідставні. Міністр фінансів Евклід Цакалотос заявив: «Пан Стурнарас помиляється, бо веде відлік свого бюджету з того часу, коли він був міністром фінансів. Тоді в нього справді були труднощі в досягненні мети. Я упевнений, що коли він вивчить наш бюджет і наші фінансові показники, то зрозуміє, що зараз існує необхідна для таких виплат податкова свобода».

Ось тому найближчими днями набуде чинності рішення парламенту про зниження ПДВ на низку традиційних грецьких продуктів харчування, предметів першої життєвої необхідності й послуг, а також обов’язкових внесків на соціальне страхування на 30 відсотків.  За пропозицією уряду також почне застосовуватися нова схема погашення боргів перед державою для фондів соціального забезпечення і місцевих органів влади. Що значно полегшить життя боржникам і дозволить маневрувати своїми фінансовими ресурсами, а не виплачувати їх цілком скарбниці.

Уряд пояснив, що зволікати з виплатою різних субсидій і запровадженням податкових пільг немає рації, якщо є можливість вводити їх на ранньому етапі, а не наприкінці року. І народ у своїй більшості підтримав ці дії. Але це ще не означає, що на виборах 26 травня кандидати від СІРІЗА та її коаліційних партнерів одержать більшість голосів.