Президент Володимир Зеленський під час інавгураційної промови на урочистому засіданні Верховної Ради заявив, що задля припинення вогню на Донбасі він готовий ухвалювати складні рішення і навіть втратити посаду, водночас наголосивши, що ніколи не піде на втрату окупованих територій.

"Наше найперше завдання - припинення вогню на Донбасі, - сказав він. - Можу запевнити: задля того, щоб наші герої більше не гинули, я готовий на все. І я точно не боюсь приймати складні рішення, я готовий втрачати свою популярність, свої рейтинги. І якщо буде треба, я без вагань готовий втратити свою посаду, щоб тільки настав мир, не втрачаючи наші території".

Зеленський декілька разів переходив на російську мову: "Не ми почали цю війну, але нам цю війну закінчувати. І ми готові до діалогу. Але (перейшов на російську - ред.) я уверен, что первым шагом для начала этого диалога станет возвращение всех украинских пленных".

Серед основних викликів Президент назвав повернення тимчасово окупованих територій. "І Крим, і Донбас - це українська земля, де ми втратили не тільки території, ми втратили найголовніше - це людей. (перейшов на російську - ред.) И сегодня мы просто должны - я уверен, они нас слышат - возвращать их сознание. Мы потеряли это сознание. За эти годы власть не сделала ничего, чтобы они чувствовали себя украинцами. Они не чужие. Вони наші, вони українці».

Володимир Зеленський також заявив, що не хоче, аби його портрети висіли в кабінетах чиновників, запропонувавши замість портрета президента повісити фото своїх дітей і звіряти свої вчинки з ними.

Голос України

Фото зі сторінки В. Зеленського у Facebook.