На інавгурацію шостого Президента України Володимира Зеленського прибули й іноземні делегації. Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час церемонії у сесійній залі представив, зокрема, Президентів Грузії, Естонії, Литви, Латвії та Угорщини — Саломе Зурабішвілі, Керсті Кальюлайд, Далю Грибаускайте, Раймондса Вейоніса та Яноша Адера. Серед присутніх також були глави парламенту Азербайджану і Сенату Чехії, заступник голови Сенату Республіки Казахстан, віце-президент Туреччини.

Єврокомісію представляв віце-президент Марош Шефчович. Болгарія, Вірменія, Румунія та Словаччина делегували на інавгурацію віце-прем’єрів, а Білорусь — заступника прем’єр-міністра. Від Молдови та Польщі прибули очільники МЗС.

Делегацію США очолив міністр енергетики Рік Перрі, Канади — міністр національної оборони Харджит Саджан. Францію представила держсекретар з європейських питань МЗС Амелі Моншален, Британію — державний міністр у справах країн Співдружності та ООН лорд Амеп Вімб’єндонський, Австрію — член парламенту Райнгольд Лопатка, Німеччину — екс-президент Крістіан Вульф. Від НАТО прибув помічник Генсека Алехандро Альвар Гонсалес.

Окрім того, вчора Президент України Володимир Зеленський зустрівся з головами іноземних делегацій і послами іноземних держав. Він заявив, що його переповнюють вдячність і надія. «Відчуваю вдячність за те, що ви в дуже короткий термін змогли приїхати до нас. Дякую міжнародним партнерам за допомогу у проведенні чесних виборів. Разом ми довели, що Україна — демократична держава. Дякую за допомогу в боротьбі з корупцією, економічними проблемами та головне — в боротьбі з російською агресією», — цитує главу держави його прес-служба. Він також висловив сподівання, що кількість міжнародних партнерів України зростатиме, а «Україна в міжнародній спільноті стане надійною сестрою, якою всі пишатимуться». Володимир Зеленський завершив свою промову англійською, пообіцявши, що Україна матиме славу по всьому світу. Гості, які прибули на інавгурацію, стоячи привітали Президента України.

Генсек ООН Антоніу Гутерріш написав Володимиру Зеленському вітального листа, у якому побажав йому успіхів та заявив про підтримку України. «Я впевнений, що під вашим лідерством Україна продовжить прекрасні відносини з Організацією Об’єднаних Націй. Координатор ООН у Києві, як і команда організації в країні, готові надавати всебічну підтримку у втіленні Україною Цілей сталого розвитку ООН до 2030 року та в імплементації порядку денного реформ у країні», — йдеться в листі Гутерріша, датованому 13 травня, інформує «Радіо Свобода». Гуттеріш також наголосив, що ООН віддана суверенітету, незалежності та територіальній цілісності України у межах міжнародно визнаних кордонів.

Тим часом прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Володимир Путін не буде відправляти привітання або телефонувати Володимиру Зеленському після інавгурації, повідомляє російське видання Meduza. За його словами, Путін буде вітати президента Зеленського «з першими успіхами в справі врегулювання конфлікту на південному сході України, а також з першими успіхами у справі нормалізації російсько-українських відносин».

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Думки з приводу

Юрій БОЙКО, фракція Опозиційного блоку:
— В інавгураційній промові ми почули, що одним із головних пріоритетів є припинення війни. І я дуже радий, що позиція нового Президента збігається з нашою позицією про завершення конфлікту на Донбасі, повернення людей, повернення територій. Ми завжди виступали за те, щоб якомога скоріше ця влада, яка п’ять років знущалась над народом, пішла в історію. І ми раді, що сьогодні є заява про розпуск Верховної Ради. Не може парламент із рівнем довіри населення в чотири відсотки приймати законодавчі акти, керувати країною. Адже у нас парламентсько-президентська республіка.

Ганна ГОПКО, позафракційна:
— Якби вибори до парламенту відбувалися в 2020 році, через рік чи навіть через 8 місяців, тоді була би певна логіка у розпуску парламенту. А коли різниця між достроковими і черговими виборами лише два місяці, то відчувається штучна причина: враховуючи високі рейтинги «Слуги народу», скористатися такою підтримкою, нічого особливо не зробивши. Є тільки бажання якомога швидше отримати владу і не показати, хто ти насправді. Бо суспільство не зможе за два місяці побачити, хто президент. Судячи з виступу, Зеленський обрав стратегію всіх критикувати, створювати конфлікт. А хто буде нести відповідальність? Адже ті обіцянки, які він давав, неможливо виконати навіть за п’ять років.

Олег БАРНА, фракція Блоку Петра Порошенка:
— Президент Зеленський не відійшов від ролі президента Голобородька. Його виступ у Верховній Раді нагадував «95 квартал». Слова є словами,але ми чекаємо дій. Будемо реагувати на дії. Фракція БПП підтримуватиме всі ініціативи Президента Зеленського, що стосуються захисту суверенітету, національних інтересів, звільнення військовополонених, реформи щодо економічного зростання, реформи медицини та освіти. Але будь-які дії, спрямовані на зраду інтересів країни, будуть жорстко контролюватися і зустрічати протидію з нашого боку.

Сергій СОБОЛЄВ, фракція «Батьківщини»:
— Сподіваюсь, новий Президент зробить усе можливе для розпуску парламенту, і для цього є всі юридичні підстави, а також парламент ухвалить перед виборами новий виборчий кодекс, і країна увійде у нові вибори з новим виборчим законодавством — з пропорційною системою за відкритими партійними списками. У Президента є повне право розпустити нинішній парламент. І було ще два з половиною року тому. Порошенко цим правом не скористався, бо це насправді не його обов’язок, а право. А Зеленський цим правом одразу скористався. Всі потуги виходити з неіснуючої коаліції — то театр абсурду. І навіщо це робилось, не розумію. У Президента є всі підстави до 16 червня розпустити Верховну Раду.

Тетяна ЧОРНОВОЛ, фракція «Народного фронту»:
— Зеленський жодного разу не згадав про агресію Росії. А без цього як припинити вогонь? Якщо припинимо тільки ми, це означає капітуляцію. Щодо розпуску парламенту — мені хотілося б, щоб Зеленський був Президентом п’ять років, і щоб на наступних виборах народ обрав його чи іншого кандидата. Але, судячи з того, як він розпочинає, доведеться знову виходити на Майдан. Я вже була на трьох Майданах і не хочу йти на четвертий, але, вочевидь, доведеться. Бо якщо зараз проводити вибори до Верховної Ради, то суспільні настрої протестні, панують емоції, люди не будуть розбиратися в ідеологіях і до Верховної Ради пройдуть лише дві політичні сили — партія Зеленського та Опоблок. А оскільки у Зеленського немає власної команди і часу розбиратися, до нього прийдуть «проходимцы».