Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов подав заяву про відставку, яку задовольнив Петро Порошенко.

«Враховуючи продовження збройної агресії Російської Федерації проти України, готовий безпосередньо на військовій службі у будь-якому військовому підрозділі або військовому формуванні і надалі захищати нашу країну», — зазначив О. Турчинов у заяві.

У відставку також подав міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Як відомо, призначення на цю посаду відбувається за квотою глави держави. «Я вважаю, що так правильно. Правильно по-людськи, правильно з точки зору нормальної політичної культури, оскільки нам вона потрібна», — сказав Клімкін. Він також заявив, що збирається балотуватися до Верховної Ради «з командою, з якою я поділяю цінності, принципи і бачення, як іти далі».

Рапорти про своє звільнення на розгляд новообраному Президенту також подали голова Служби безпеки України Василь Грицак, його заступники та члени команди.

«Робимо це щиро, цілком усвідомлюючи право нового Президента України ініціювати кадрові зміни у керівництві служби. Колективу Служби безпеки України є чим пишатися», — заявив В. Грицак.

Він зазначив, що разом із побратимами з числа бійців добровольчих батальйонів, Збройних Сил, Нацгвардії та МВС, усіма патріотами України була зупинена російська військова навала на Донбасі, а також спроби терактів, роздмухування сепаратизму та розбрату.

«Допоки ж Президент і Верховна Рада у визначеному Конституцією України порядку не вирішить питання, хто має очолювати Службу безпеки України, діючий склад СБУ продовжить захищати безпеку держави та українського народу», — заявив В. Грицак.

Міністр оборони Степан Полторак також подав у відставку. Заява з’явилася вчора на офіційній сторінці міністра після того, як він відрапортував на урочистій інавгураційній церемонії новому Президенту Володимиру Зеленському.

«Честь маю», — прокоментував заяву міністр оборони.

Завершив свою діяльність у Мінському процесі й представник України в Тристоронній контактній групі у Мінську Євген Марчук.

П. Порошенко своїм указом звільнив також Миколу Кулебу з посади Уповноваженого Президента з прав дитини.

Вл. інф.