Це означає, що середня пенсія сягне близько 48% середнього заробітку. Підвищені виплати отримає загалом 21 мільйон пенсіонерів.

Нині середньостатистичний пенсіонер, котрий пропрацював 45 років і мав такий само статистичний дохід, отримує пенсію у розмірі 1381 євро. Невдовзі виплати зростуть на 54 євро у східних землях і на 46 євро — в західних. Така нерівність у підвищенні пенсій пояснюється тим, що на заході країни пенсіонери отримують трохи вищі виплати, ніж на сході. Нині розрив між заходом і сходом становить 3,5%, але уряд обіцяє вирівняти його поетапно до 2024 року.

Проте водночас триває і поступове збільшення частки доходу пенсіонерів, яка підлягає оподаткуванню. Ідеться про тих, чиї пенсії після надбавки сягнуть суми, на яку нараховується податок на прибуток. За даними міністерства фінансів ФРН, із липня у кількість таких пенсіонерів увійде ще 48 тисяч осіб. Загалом у країні налічується 4,4 млн пенсіонерів, котрі сплачують такий податок. Нині оподаткуванню підлягає 78% пенсії, до 2020 року ця сума сягне 80%, а до 2040 — 100%. Крім того, на пенсійні виплати впливає і співвідношення пенсіонерів і працюючих, які здійснюють відрахування у фонди пенсійного страхування.

Також підвищення пенсії автоматично збільшує внески на обов’язкове медичне страхування та за довготривалий догляд.

Як пояснюють економічні оглядачі, розмір пенсії зріс слідом за підвищенням зарплат у регіонах. Із початку року зарплати працюючих збільшилися в середньому на 2,39% на заході країни і на 2,99% — на сході.

Тим часом державна статистика не додає спокою уряду: понад 11 млн нині працевлаштованим німцям у старості загрожує брак коштів для існування. Адже за нинішньої зарплатні вони в майбутньому навряд чи можуть розраховувати на пенсію, вищу від суми базового матеріального забезпечення — 800 євро…

Берлін.