Єгипетський військовий флот утримує вантажний танкер з нафтою Sea Shark, на борту якого перебуває 17 українських моряків. «Ситуація на борту дуже критична! Життя екіпажу під загрозою! Усі ми знаходимося в заручниках доти, поки вантаж не буде незаконно вивантажено людьми, які працюють на флоті», — повідомив капітан танкера Віталій Нестеренко, передає Укрінформ.

За словами капітана, адмірал єгипетського флоту разом з іншими офіцерами піднявся на борт судна, заявив про обмеження пересування екіпажу, поки танкер не буде розвантажено, і про те, що в разі, коли наказ порушать, буде застосовано силу. Офіцери флоту поводилися дуже агресивно стосовно команди танкера, погрожуючи зброєю, повідомив капітан. Крім того, в екіпажу вилучили мобільні телефони й заборонили телефонувати навіть до посольства і членів сім’ї. До складу екіпажу входять 17 громадян України, два моряки з Криму, один азербайджанець і 11 осіб з Філіппін, Шрі-Ланки та Індії.

МЗС України надіслало до МЗС Єгипту ноту з вимогою пояснити, чому затримали українських моряків, і надати дозвіл на візит консула. Директор Департаменту консульської служби МЗС Сергій Погорельцев повідомив, що консулу Сергію Куликову відмовили у праві зустрітися з українськими громадянами. 

«У зустрічі з моряками відмовлено, незважаючи на те, що громадяни України не вважаються заарештованими чи затриманими», — цитує Погорельцева УНІАН.

Судно Sea Shark з українцями здійснювало морські перевезення під прапором Панами. Проблеми з танкером почалися торік восени. Під час перебування судна з вантажем нафти в одному з єгипетських портів наприкінці листопада в нього закінчився термін реєстрації прапора, і, чекаючи на дії судновласника, екіпаж вийшов у море і ліг у дрейф. У середині грудня 2018-го судно, яке випадково ввійшло в територіальні води Єгипту, затримали єгипетські військові. На екіпаж за це порушення наклали понад 
50-мільйонний у доларах США штраф, який має сплатити судновласник, повідомляє «Радіо Свобода». В 11 з 17 наших моряків вже закінчилися контракти. Як інформує МЗС України, єгипетська сторона не висуває українським морякам претензій.