Травнева погода у Болгарії своїми холодами, зливами й градом продовжує не тільки дивувати, а й завдавати шкоди фермерам. Ураган, що супроводжувався зливою і градом, пронісся на початку тижня північними регіонами країни.

Найбільше постраждали міста Лом, Свіштов, Ловеч, Велико-Тирново і Плевен. Як повідомив на брифінгу міністр внутрішніх справ Младен Маринов, у Свіштові та п’яти найближчих селах було розмито шосейні дороги, потоки води й сильний вітер буквально змили ділянку залізничного полотна в напрямку Свіштов-Левскі-Троян. Тільки завдяки уважності машиніста, який вчасно помітив руйнування, ніхто не постраждав. Людей висадили з вагонів і перевезли автобусами до найближчої станції, звідки інший потяг доправив їх до місць призначення.

За словами міністра сільського господарства, продовольства й лісів Десіслави Таневої, град знищив посіви зернових культур на площі, що перевищує сім тисяч гектарів. Переважно постраждали ті райони, де немає установок для обстрілу дощових хмар.

Міністерство отримало 107 тисяч заяв від фермерів про збитки, що їх вони зазнали у зв’язку з повним знищенням сходів рослин. На покриття збитків хліборобам відомство виділило чотири мільйони левів (два мільйони євро). Зараз фахівці міністерства й представники місцевих адміністрацій закінчують огляд постраждалих полів у північних областях, а потім визначать розмір компенсацій, які фермери одержать до кінця травня.