У президії сесії голова облради Михайло Рівіс (на знімку праворуч) і його заступники Йосип Борто та Петро Грицик.

Фото прес-служби облради.

Голова обласної ради Михайло Рівіс спочатку поінформував, що з нагоди Дня матері почесне звання «Мати-героїня» присвоєно 49 жінкам Закарпаття, а також повідомив, що головою Закарпатського окружного адміністративного суду обрано Сергія Рейті.

За словами очільника області, відбулася зустріч з представниками авіакомпанії «Мотор Січ» щодо відновлення прямих авіарейсів з аеропорту «Ужгород» за маршрутом Ужгород — Київ — Ужгород. Тож необхідно узгодити питання щодо механізму фінансової підтримки авіарейсу у зручний для потенційних пасажирів час і збільшення періодичності виконання польотів. А через місяць проаналізувати стан справ, зокрема фінансову складову, й ухвалити оптимальне рішення.

Оскільки на сесію не з’явилися начебто з поважних причин деякі чиновники (мабуть, не впевнені, що з призначенням нового очільника облдержадміністрації збережуть свої посади), то вирішено заслухати їх на наступному засіданні. Зокрема, інформацію обласного військкома щодо звільнення в запас військовослужбовців строкової служби і проведення призовів у нинішньому році, а ще — про використання торік коштів на утримання і ремонт автодоріг місцевого і державного значення та надання переліку тих автошляхів, на яких виконуватимуть роботи цьогоріч. Адже дороги — у жахливому стані.

Депутатів розлютив і той факт, що керівництво ОДА (очільник у відпустці, в. о. голови в... кабінеті, а заступник Віктор Микулін таки брав участь у пленарному засіданні, але це не його компетенція) не захотіло прозвітувати про виконання делегованих облдержадміністрації повноважень за 2018 рік.

Після цього депутати виступали із заявами та повідомленнями. Далі активно ухвалювали рішення про внесення змін до чинних програм, зокрема у сферах економіки, охорони здоров’я, освіти, соціального захисту та житлово-комунального господарства. А також до Напрямків діяльності та заходів на 2019 рік із виконання Програми підвищення ефективності функціонування Міжнародного аеропорту «Ужгород» на 2017—2020 роки, аби підтримати прямі авіарейси за маршрутом Ужгород — Київ — Ужгород, виділивши з обласного бюджету на це 2 млн грн.

Чималу увагу було привернуто до проекту рішення про внесення змін до обласного бюджету на нинішній рік. Вислухавши директора департаменту фінансів облдержадміністрації Петра Лазаря, депутати схвалили відповідне рішення.

Жваво обговорювали створення тимчасової контрольної комісії Закарпатської обласної ради із вивчення питань діяльності Мужіївського родовища поліметалевих руд, пов’язаних із утилізацією та ліквідацією відвалів золоторудника. За словами М. Рівіса, це питання порушено на президії головою профільної постійної комісії Чабою Пейтером. Йдеться про те, що у селі Мужієво інвестори ведуть перемовини із місцевою громадою щодо утилізації та ліквідації відвалів золоторудника. І тому є потреба комплексно вивчити цю проблему з виїздом на місце. Депутати підтримали колегу. Сесія затвердила статути у новій редакції: Закарпатського обласного комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Ужгород» і обласного кардіодиспансеру, а також положення про комунальну установу «Соціальний абілітаційно-реабілітаційний центр «Парасолька».

На завершення депутати схвалили низку звернень до вищих органів державної влади з актуальних питань життєзабезпечення краю.

Ганна РОМАНЕНЧУК, Василь НИТКА.

Ужгород.