Окрім гостей із сусідніх українських областей, до міста прибули представники Киргизії, Білорусі, Словаччини, Казахстану та Грузії, Торгового дому «Україна — Нігерія» та інші партнери.

Бізнес-форум протягом кількох годин працював у приміщенні Сумської Торгово-промислової палати, де традиційно ось уже багато років відбуваються подібні заходи. За словами президента Сумської ТПП Костянтина Макаренка, Sumy Invest Bridge прийняв бізнес-естафету від Міжнародної універсальної виставки «Слобожанський міст», яка з 2004 року регулярно проводилась у Сумах. Тож нинішній форум — це не початок, а продовження роботи із залучення інвестицій до регіону.

Щодо «Слобожанського мосту», то ним протягом багатьох років скористалися дипломати та ділові люди з Македонії, Індії, Китаю, Болгарії, Канади, Литви, Угорщини та інших держав. У Сумах побували бізнес-делегації з Іраку, Туреччини та Об’єднаних Арабських Еміратів, представники Міжнародного трейд-клубу, Європейського банку реконструкції та розвитку, Моніторингової місії ОБСЄ. Завдяки цим контактам підприємства області розширили міжнародні ділові та інші зв’язки, і Сумщина збільшила експортні надходження від реалізації продукції за кордоном. Однак щодо інвестицій — головного пріоритету, задля якого, власне, Сумська ТПП й організовує зустрічі місцевих бізнесменів із потенційними зарубіжними партнерами, успіхи поки що скромні. Неодноразово доводилось бувати на міжнародних виставках і бізнес-форумах у Сумській ТПП, де озвучувались грандіозні проекти й наміри, але мало які з них були втілені в життя.

Можливо, ситуація зміниться на краще після трансформації назви «Слобожанський міст» на «Sumy Invest Bridge». Під час форуму, який відбувся в Сумах 21 травня, працювало кілька панелей, де представники сумських та інших українських підприємств і організацій презентували свої можливості та продукцію. Зокрема, шанс завоювати додаткову популярність не проігнорувала «Керамейя» — сумський завод з виробництва сучасних будівельних матеріалів. Клінкерна цегла і супертривка бруківка «Керамейї» вже багато років відомі і на пострадянському просторі, і в Європі, але реклами ніколи не буває забагато. Щоправда, доповідь представника «Керамейї» цього разу мала дещо іншу назву: «Про досвід залучення інвестицій».

Представник Посольства Республіки Казахстан в Україні порадив виробничникам, як налагоджувати співпрацю за умов, коли Російська Федерація заборонила транзит українських товарів через свою територію. Радник Посольства Киргизької Республіки Меерімбек Апишов запросив українських підприємців до цієї держави на бізнес-форум, який відбудеться восени. Перспективні напрямки співпраці, за словами М. Апишова, можливі у таких галузях, як машинобудування, туризм, легка і харчова промисловість, ІТ-технології і, звичайно ж, сільськогосподарське виробництво.

Представник Державної установи «Офіс з просування експорту України» Микола Князевич поінформував присутніх на форумі вітчизняних підприємців: їх готові навчати, як шукати зарубіжних партнерів, проводити експортний консалтинг, аналізувати ризики.

Такі послуги «експортний офіс» надає абсолютно безплатно.

Сумська область.